Presenteras av Åbo Hamn
Åbo - Hamn
Flygfoto över hamnen i Åbo. Foto: Åbo Hamn

Åbo Hamn bygger gemensam terminal för Stockholmstrafiken

Viking Line och Tallink Silja får en gemensam terminal i Åbo hamn. Den nya samterminalen byggs av Åbo Hamn och beräknas stå klar 2025. Samtidigt öppnar Åbo hamn upp för ytterligare en aktör i passagerarhamnen.

Åbo hamn logo

Åbo hamn storsatsar på kryssningstrafiken genom att bygga en stor och modern terminal för Tallink Silja och Viking Line. Bygget av den
12 000m2 stora Ferry Turku Terminal, kommer att pågå mellan 2022 och 2025 och beräknas kosta cirka 45 miljoner euro.*

− Den nya terminalen kommer klara av att hantera 5 000 resenärer samtidigt. Modern teknik vid incheckning av både fordon och passagerare liksom ett automatiskt förtöjningssystem i hamnen kommer att snabba upp processerna. Nya digitala system för säkerhet och övervakning kommer också att ge en förbättrad trygghet för resenärerna, berättar Jaakko Nirhamo, Försäljningsdirektör och Vice VD, Åbo Hamn.

Samterminaler ger fördelar för alla

De nuvarande terminalerna ägs och drivs av rederierna, men den nya samterminalen kommer istället att ägas och drivas av Åbo Hamn. Gemensamma terminaler för konkurrerande rederier finns redan i flera hamnstäder, däribland Stockholm och Helsingfors.

− Samterminaler ger fördelar både för rederierna och hamnarna. En gemensam passagerarterminal för Tallink Silja och Viking Line gör att vi får en smidigare trafik i hamnen. Samtidigt öppnar det också upp en möjlighet för att vi ska kunna erbjuda ytterligare ett rederi − i samarbete med Gdynia hamn − plats i hamnen, säger Jaakko Nirhamo.

I samband med att den nya terminalen byggs kommer ett parkeringshus för 600 bilar att byggas. Dessutom kommer trafikförbindelserna för person-, fordons- och godstrafiken utökas och förbättras.

Åbo storsatsar på turism

Terminalbygget är en del av en stor satsning på hela hamnområdet där turismen och godstrafiken blir navet i en helt ny stadsdel i Åbo hamn. Med en levande havsnära stadsdel med både bostäder och företag hoppas kommunen på att locka ännu fler turister till Åbo.

Erik - Söderholm - Åbo - Hamn
Erik Söderholm tillträder som ny VD. Foto: Åbo Hamn

Åbo hamn får ny VD

Erik Söderholm tillträder posten som vd för Åbo hamn den 1 december 2019. Han efterträder Christian Ramberg som gick i pension i början av oktober.

Söderholm har 30 års erfarenhet logistikbranschen, där han haft en rad ledande uppdrag både på nationell och internationell nivå, senast i den schweiziska koncernen Kuehne + Nagel.

Läs mer om utvecklingen av Åbo Hamn.

* Åbo hamn har undertecknat ett intentionsavtal med rederierna Viking Line och Tallink Silja där förutsättningarna för investeringarna och utvidgat samarbete utreds. Slutliga beslut om investeringarna fattas under våren 2020 efter att projektplaneringen och utredningarna kring dessa blivit klara.