Presenteras av Aspöck
Idag är Aspöck Europas ledande tillverkare av kompletta belysningskit för alla typer av släpfordon.

Belysningspionjär fortsätter leverera innovativa baklampor

När Felix Aspöck, grundare till Aspöck Systems, tog fram den första baklampan med integrerad reflextriangel blev han pionjär i branschen. Nu fortsätter man innovera den globala marknaden med produkter som den nya baklampan Braspoint.

Aspöck - Logo

Ända sedan Felix Aspöck revolutionerade branschen har företaget fortsatt leverera innovativa produkter, bland dessa de snabbkopplingar som idag är i princip standard i branschen. Idag drivs företaget av Karl Aspöck, son till Felix Aspöck, och är Europas ledande tillverkare av kompletta belysningskit för alla typer av släpfordon med över 1 300 anställda.

Vi fick en pratstund med Stefan Asting, nytillträdd vd på Aspöck Norden AB, som berättar om företagets egna forsknings- och utvecklingsavdelningar, det senaste inom baklampor för släpvagnar samt varför de är väl rustade för framtiden.

Made in Europe

Idag har Aspöck åtta dotterbolag i Europa och ett i Brasilien. Huvudkontor, centrallager och en mindre produktionsanläggning är beläget i den lilla byn Peuerbach i Österrike och i Portugal finns en större produktionsanläggning på cirka 7 000 kvm.

Till följd av att man numera även är underleverantör till Volkswagen, har man även etablerat en ny produktionsanläggning i Polen.

– Varumärket Aspöck är välkänt i Europa och delar av världen men inte alla känner till hur stora vi faktiskt är. Att vi har produktionen kvar i Europa gör att vi har korta beslutsvägar och kan ta fram de lösningar som krävs, förklarar Stefan.

Baklampan braspoint är den senaste innovationen från Aspöck.
Baklampan Braspoint.

Nya Y-märkta Braspoint

Den senaste innovationen från Aspöck är en rund baklampa i full-LED för släpfordon. Lampan Braspoint finns i både 98 mm och 140 mm dia och båda storlekarna är tillgängliga med flera funktioner. Unikt med Aspöcks nya modell är att lyktglaset är Y-märkt vilket innebär att man får montera tre stycken baklampor bredvid varandra och ändå ha parkeringsljuset tänt vid körning.

– Idag är det väldigt få runda baklampor på marknaden som är Y-märkta. Vi är väldigt nöjda att vi kan erbjuda trippelmontage av runda baklampor som motsvarar de krav som finns, förklarar Stefan.

Möter nya krav

Utöver Braspoint berättar Stefan att det i slutet av 2017 kommer införas ett nytt krav att sidomarkeringsljusen måste blinka samtidigt som blinkersen går på för lastbilssläp. Detta ställer andra krav på elsystemet men redan nu kan Aspöck leverera en lösning som möter de nya kraven.

Aspöck - Linebras
Nya Line Point II.

– Vi har en hel avdelning som uteslutande arbetar med certifieringar och produktutveckling för att se till att våra kunder uppfyller de krav som ställs på deras produkter. Vi satsar även på att alltid ligga i framkant när det kommer till ljusdesign inom fordonsindustrin, säger Stefan.

En annan ny produkt från Aspöck som är intressant är nya Linepoint II.

Den finns med flera olika funktioner men det är blinkersversionen med s.k ”running light” som skapat mest intresse den senaste tiden. Besök www.aspoeck-norden.se för hitta mer information om företagets produkter.