Plast-Petter - specialtillverkade plastförpackningar
Digitaltryck under produktion

De skräddarsyr dina plastförpackningar

TransportMed mer än 60 års erfarenhet inom branschen har Plast-Petter tillverkat det mesta när det kommer till plastprodukter, och erbjuder idag ett brett sortiment av specialdesignade plastförpackningar. Företaget bryter också ny mark när det kommer till innovativ tryckteknik.

Plast är ett material som idag används inom alla branscher och områden. När det kommer till förpackningar och produkter i plast är det dock många företag som inte vet var de ska vända sig, då de behöver specialanpassade lösningar i stället för standardiserade produkter.

Plast Petter har sedan 50-talet utvecklat och tillverkat olika typer av plastprodukter, allt från standardiserat kontorsmaterial till specialdesignade lösningar för kunder med höga krav. Vi har talat med Bengt Ekström, försäljningschef på Plast-Petter, som berättar mer om företagets utveckling och anpassning till plastbranschens förändrade krav.

Skräddarsydda lösningar

Till Plast Petter vänder sig många företag som letar efter specialdesignade lösningar vilka man inte kan hitta någon annanstans. Eftersom de skräddarsyr förpackningar och produkter mot kund är det få produkter som företaget inte kan tillverka.

Plast-Petter - rund förpackning
Runda av en produkt med en snygg förpackning

– Vi stansar, skär och svetsar fram alla produkter och förpackningar och kan på så sätt tillgodose de allra flesta önskemål som våra kunder har, berättar Bengt.

Plast Petter tillverkar allt från hållare som sitter på bilars vindrutor, instruktionsböcker för lastbilar och plastfodral för p-pillerkartor till mynningsskydd för granatgevär åt försvaret och filtersäckar till kärnkraftverk. De har även ett indirekt samarbete med räddningstjänsten i Frankrike vilka de förser med specialdesignade verktyg och förpackningar.

Nya material minskar miljöpåverkan

Företaget satsar på att ligga i framkant när det kommer material som tar största möjliga hänsyn till miljön. Tillverkningsmaterialet polypropylen, PP, använder företaget i 85% av all tillverkning, och är ett material som vid förbränning till största del omvandlas koldioxid och vatten.

– Värmeåtervinningen från PP är mycket bättre än om du till exempel återvinner och bränner papper. Självklart är plast ett problem om det inte återvinns på rätt sätt, men mycket handlar om hur vi tar hand om restprodukterna, säger Bengt.

Förutom PP används fortfarande PVC till viss del i tillverkningen tack vare sina unika fördelar när det kommer till bearbetning och anpassning till olika slags produkter. I de fall som Plast Petter arbetar i PVC är allt material ftalatfritt, vilket betyder att det inte används några farliga mjukgörare i tillverkningsprocessen.

Leder utvecklingen inom digitalt tryck

Plast-Petter - dispenser
En frostad dispenser för snickarpennor

Ytterligare en fördel med PVC är enkelheten att trycka på materialet såväl digitalt som offset. Då utvecklingen fasar ut PVC allt mer ur tillverkningen har Plast Petter tillsammans med en maskintillverkare utvecklat en teknik som gör att man även på PP kan trycka digitalt med samma resultat som på PVC.

– Med digitalt tryck kan man få fram hög kvalitet på trycket i små upplagor vilket ger en förbättrad miljöpåverkan, berättar Bengt.

15-16 oktober finns Plast Petter på plats på Empack, Nordens största förpackningsmässa. På www.plast-petter.se hittar du mer information om företaget och de plastförpackningar de kan designa för dina behov.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se