Presenteras av SWARCO
SWARCO - familjparkering
Bild: SWARCO

Digitaliserade trafiklösningar för en smidigare resa

SWARCO utvecklar smarta lösningar för kollektivtrafik, infrastruktur, trafikstyrning och parkering. Men det är genom att kombinera sina olika kunskapsområden till en helhet som de verkligen kan göra skillnad i alla resenärers vardag.

Miljontals svenskar kommer i kontakt med SWARCOs system varje dag. Det kan vara när de kör bil till jobbet och stannar vid ett trafikljus, när de åker förbi en ljustavla med trafikinformation eller när de parkerar i ett parkeringshus.

Också i kollektivtrafiken finns SWARCO närvarande, till exempel om man åker tåg och får information om resan via en app i mobilen. De allra flesta som drar nytta av SWARCOs arbete tänker inte ens på det. SWARCOs smarta trafiklösningar är nämligen till för att hjälpa. Inte för att märkas.

SWARCO - Odd Melgård & Mia Roland
Odd Melgård & Mia Roland Foto: SWARCO

Säkerhet och smidighet i fokus

– Vårt fokus är egentligen inte så mycket på teknik. Vi är mer upptagna av kundresan. Hur resenärer tar sig från punkt A till B för att få gjort det han eller hon vill göra. Att de smidigt kan hitta en ledig parkeringsplats. Att de får information om det är några hinder på vägen, säger Odd Melgård, manager inom parkeringssystem på SWARCO.

Den ökande digitaliseringen i samhället påverkar våra liv på många sätt. På SWARCO ser man det som en möjlighet att ta fram system som kan hantera enorma mängder information som ska vara till hjälp för människor som färdas mellan två platser, oavsett om det är kollektivt eller i sitt eget fordon.

– Det är det som differentierar oss från alla andra som sysslar med teknologi för resenärer. När man ser helheten på vad SWARCO levererar så är vi mer eller mindre de enda som har det totala erbjudandet på marknaden idag, säger Odd Melgård.

En tydlig vinst för miljön

Även om det är trafiksäkerhet som är primärt fokus för SWARCOs arbete, så kan även miljön gynnas högst påtagligt av deras arbete. Ett exempel är systemet Taxi Remote som man har tagit fram för Landvetters flygplats och som bidragit till att Det Norske Veritas uppmärksammat miljöeffekten hos SWARCOs arbete.

Systemet klassificerar vilken sorts taxibilar som ska få prioritet att hämta kunder vid terminalbyggnaden. Chauffören med en dieselbil hamnar längst bak i prioritet och elbilen får komma fram först. Det innebär att flygplatsen kan infria sina miljömål och att taxibolagen får ett ökat incitament att förnya sin bilflotta. Alla vinner. Inte minst miljön.

SWARCO som sätter en ära i att leda den tekniska utvecklingen är redan fullt upptagna med projekt för framtidens trafik som inbegriper självkörande bilar.

– Vi utvecklar teknologin som samlar den information som skickas till en självkörande bil. Bilen gör sedan en kalkylation, drar en logisk slutsats om att den ska göra si eller så. Det är faktiskt inte så långt borta. Vi jobbar med detta nu, berättar Odd Melgård.

swarco.se finns det mycket läsning för den som är intresserad av systemen som gör att vår vardag fungerar.