Presenteras av Weland Lagersystem
Weland Lagersystem - Ur & Penn
Foto: Weland Lagersystem

Från 250 till 1 500 orderplock med nya hissautomater

Ur&Penn hade tidigare ett helt manuellt lager där personal plockade lådor på vagn. Genom att gå över till hissautomater och en ny plocklösning har man gått från att plocka 250 till 1 500 ordrar i timmen.

Weland logo

Från sitt huvudlager i Stockholm distribuerar Ur&Penn produkter till butiker i hela Sverige och Finland. Med daglig leverans till företagets över 100 butiker behövde man öka sin kapacitet och valde att ta hjälp av Weland Lagersystem.

Idag har Ur&Penn nått en unik plockhastighet. Enligt Björn Karlsson, vd på Weland Lagersystem, beror detta på den smarta kombinationen av hissautomaten Compact Twin, WMS-systemet Compact Store och plockhjälpmedlet Put to Light.

Compact Twin

Ur&Penn valde att investera i hissautomaten Compact Twin då de kunde spara upp till 70 procent mer golvyta jämfört med traditionella hyllsystem. Den har även en belastningskapacitet på 50 ton och horisontellt arbetande fotoceller som kontrollerar godshöjden. Genom att hantera två lastbrickor i samma sekvens med en bricka i vänteläge och en i plockposition, kan plockhastigheten mer än fördubblas.

– Vi utvecklar Compact Twin hela tiden och har tagit fram flertalet nya maskiner som tar längre gods och tyngre vikt per lastbärare. Vi arbetar också med helautomation där vi kopplar ihop maskinerna med en robot, CNC-maskin eller processlina, säger Björn.

Compact Store

För att styra hissautomaterna installerade Ur&Penn Weland Lagersystems WMS-system Compact Store. Med Compact Store kan man enkelt koppla på nya funktioner allt eftersom behov uppstår vilket innebär att det kan täcka kundens framtida behov om lagrets storlek eller komplexitet förändras. Systemet stödjer normala arbetsmoment som inleveranser, sammanställning, prioritering och startande av plockorder, omflyttning och påfyllnad av artiklar samt inventering.

På Weland Lagersystems rekommendation valde Ur&Penn att satsa på plockhjälpmedlet Put to Light och streckkodsläsare för att säkerställa att rätt artikel plockas. Stödet hjälper operatören att hantera batchplock/samplock och visar till vilken kundorder e artikel ska placeras efter att den har plockats ur hissautomaten.

– Ur&Penn har använt precis alla verktyg som vi rekommenderat för plock och det är därför de har uppnått såpass hög effektivitet, avslutar Björn.

www.welandlagersystem.com/sv finns mer information om Weland Lagersystems smarta lagerhanteringssystem. Här kan man även läsa mer om projektet för Ur&Penn samt övriga referenser såsom Rolls-Royce och Gekås i Ullared.