Presenteras av DB Schenker Logistics
DB Schenker Logistics - 3PL
Foto: Schenker Logistics

Global verktygsjätte lägger Nordenlager i Göteborg

Nu flyttas lagren tillbaka till Norden. Trenden drivs till stor del av e-handeln och Stanley Black & Decker är ett i raden av företag som nu väljer att återigen öppna lager i Norden.

DB Schenker logo

Under många år har företag lagt ner sina lager och distributionscenter i Norden till förmån för stora centrallager i Europa. Ett av dessa var Stanley Black & Decker som under lång tid själva drivit ett gigantiskt centrallager i Belgien.

Företaget är en av världens största tillverkare av verktygs- och trädgårdsprodukter med varumärken som DeWalt, Stanley och Black & Decker. Man väljer nu att lägga sitt Nordenlager hos DB Schenker Logistics i Arendal, Göteborg.

Anders Holmberg - Schenker Logistics
Anders Holmberg Foto: Schenker Logistics

Komma närmare marknaden

Bakgrunden till flytten är till stor del att Stanley Black & Deckers nordiska organisation ser ökade krav på att finnas nära marknaden, bland annat till följd av digitalisering och e-handel. Man är även övertygade om att man kan sälja mer med en mer direkt logistik och snabbare leveranser.

Detta tillsammans med nya varumärken gjorde att man ville se över sina alternativ. Valet stod mellan att öppna ett eget Nordenlager eller arbeta med en 3PL-aktör. Trots att man sedan tidigare driver ett flertal större lager själv föll valet på en extern partner.

Logistikenhet i Norden

DB Schenker Logistics har i Sverige 3PL-lager med över 200 000 kvadratmeter i Göteborg, Stockholm och Jönköping. För Stanley Black & Decker blev det Arendals-anläggningen i Göteborg, mycket på grund av närheten till hamnen och förbindelserna till den
norska marknaden.

– Vi är mycket stolta över att Stanley Black & Decker valde vår lösning. Schenker blir företagets logistikenhet i Norden och kommer att serva återförsäljare och kunder i hela regionen, säger Anders Holmberg, Head of Business Development & Solution Design på DB Schenker Logistics.

I uppdraget kommer DB Schenker Logistics ta emot, lagra in och lagerföra majoriteten av Stanley Black & Deckers varumärken. Man jobbar tätt med Stanley Black & Deckers Sverigekontor och kommer att plocka beställningar till återförsäljare runt om i Norden. Uppdraget sysselsätter 50-60 personer.

Kört igång för fullt

Utöver det strategiska läget var personalen viktig. Detta tillsammans med en väl utvecklad IT-plattform för kontraktslogistik och att DB Schenker Logistics är ett globalt företag var enligt Anders Holmberg avgörande faktorer.

Uppdraget kördes igång under sommaren och de första utleveranserna gjordes i september. De största varumärkena är på plats och man planerar att vara fullt igång med alla varumärken under Q1 2018. På dbschenker.se finns mer information om företagets lösningar för kontraktslogistik inom en rad olika branscher.