Presenteras av Modul-System
Modul-Connect från Modul-System
Intresset har varit stort för Modul-Connect enligt Thomas Johansson som är vice vd på Modul-System. Foto: Modul-System

Gör transportbilar smartare med innovativ elcentral

Svenska Modul-System är en av världens främsta tillverkare av utrustning för transportbilar. Företaget är kända för innovativa lösningar och lanserar nu elcentralen Modul-Connect som gör transportbilar smartare.

Modul-Connect presenterades tidigare i år och under sommaren körs ett trettiotal transportbilar runt om i Europa utrustade med elcentralen i ett pilottest. Intresset har varit stort och vi har pratat med Thomas Johansson som är vice vd på Modul-System.

Företaget tillverkar utrustning för transportbilar och säljer idag produkter i 50 länder världen över. Totalt bygger Modul-System över 10 000 bilar om året och Thomas tror på sikt att den smarta elcentralen kommer att finnas i majoriteten av bilarna som byggs.

Föregets app, trådlösa switchar och huvudenheten. Foto: Modul-System

Styr allt från en app

Modul-Connect styr all eftermonterad elektronik såsom belysning och omvandlare. Systemet har även extra ingångar för bilens CAN-buss. Utrustning kopplas mot elcentralens högkapacitetsutgångar på 20-30 A, vilket till exempel är tillräckligt för att driva två ljusramper samtidigt via en utgång.

Systemet kommunicerar sedan över Bluetooth med företagets app vilket gör det enkelt att kontrollera all utrustning i bilen. Utrustning kan även styras med trådlösa knappar som gör att man slipper dra kabel vilket gör installationen enklare och håller nere vikten.

Vikten blir viktigare med WLTP

Modul-Connect kan också byggas ut med sensorer för vikt, temperatur och gas. Och viktsensorerna blir nu extra viktiga i och med WLTP som i september börjar gälla för transportbilar då även tilläggsutrustning påverkar testresultatet och fordonsskatten.

– Flera länder inför också stränga böter för övervikt. Många är osäkra på hur mycket de faktiskt kan lasta men med vårt vägningssystem vet man exakt. Det gör att man kan maximera lastförmågan och undvika överlast, förklarar Thomas.

Med viktsensorer visas bilens totalvikt och lastförmåga i procent i appen och kan även visas på extern display. Företagets fokus på lättviktsprodukter får nu stor betydelse som tillsammans med minskad kabeldragning gör att kundernas bilar kan lasta mer. Systemet är enligt Thomas unikt på marknaden:

– Det finns elcentraler på marknaden men ingenting som kan kopplas upp mot en app, med trådlösa switchar och absolut inte mot ett vägningssystem.

Fortsätter utveckla systemet

Modul-Connect ger enligt Thomas enorm flexibilitet och stora möjligheter till utbyggnad. Tekniken kan dessutom likt annan uppkopplad utrustning utvecklas och uppdateras över tid samt få fler funktioner.

Ett sådant exempel är att företaget planerar att utrusta systemet med SIM-kort vilket öppnar för telematik och möjligheten att hålla koll på hela sin fordonsflotta. Här finns mer information om Modul-Connect och vilka produkter som går att koppla in i systemet.

modul-system.se finns mer information om företaget och några av deras andra nyheter såsom den innovativa verktygslåda Multi-Box samt det lätta och robusta taksystemet.