Presenteras av Weland Solutions
Weland Solutions - Volkswagen Parts Logistics
Volkswagen Parts Logistics i Nykvarn. Foto: Weland Solutions

Hissautomater nyckeln för Volkswagens snabba reservdelslager

Hissautomater blir vanligare för att effektivisera lagerhanteringen när ordrarna blir mindre och leveranserna fler. Volkswagen Parts Logistics har använt hissautomater under lång tid och har en av de största maskinparkerna i Skandinavien.

När Volkswagen skulle effektivisera sitt reservdelslager i Södertälje 2004 valde man lager- och logistikspecialisten Weland som partner. 2008 hade lagerbehovet ökat och man bestämde sig för att bygga ett centrallager i Nykvarn som var 10 gånger så stort och skulle serva hela Skandinavien med reservdelar.

– Många av våra kunder börjar med att göra en liten installation för att sedan ta med oss på sin tillväxtresa. Det är ett kvitto på att vi lyckats få till en lösning som kunden är nöjd med, berättar Björn Karlsson, vd på Weland Solutions.

Effektiv och leveranssäker lösning

Volkswagen Parts Logistics - rullband
Foto: Weland Solutions

10 år senare har Volkswagen Parts Logistics fortfarande en av Skandinaviens största lösningar med hissautomater. 54 plockautomater av modellen Compact Twin och tre Compact Lift utgör en snabb och effektiv lagerlösning med fokus på mesta möjliga lagringskapacitet på minsta möjliga yta.

– Compact Twin är den snabbaste maskinen på marknaden. Compact Lift är något långsammare, men du kan lasta tyngre produkter i den, upp till ett och ett halv ton per hyllplan, förklarar Björn.

Maskinerna är kundanpassade och till stor del automatiserade. På Volkswagen kan de 12 personer som jobbar med dem plocka ungefär 14 500 orderrader per dag. Några av Volkswagens servicepersonal har också gått en supportutbildning hos Weland för att minimera stopptiderna.

– Verksamheten är ju väldigt driftkritisk och vi får inte stanna. Det får inte bli stopp. Vi har ett väldigt gott samarbete och väldigt bra support och service ifrån Welands serviceavdelning, berättar Jounni Penttinen, gruppchef på Volkswagen Group Sverige i en videointervju.

Spårbart hela vägen

Leveranssäkerheten beror bland annat på spårbarheten Weland erbjuder. Alla packlådor är utrustade med RFID-taggar med artikel- och ordernummer och kan spåras hela vägen från orderstart till kund. Vid varje station vet systemet vilka artikelnummer som ska packas och Compact Twin kör automatiskt fram brickan med rätt artikel.

Volkswagen uppger att man höjde sin produktivitet tack vare Welands lagersystem och är väldigt nöjda med resultatet. För att se en video om projektet och fler referenser från företag som använder lösningarna för att öka effektivitet, leveranssäkerhet och automatisera delar av plockprocessen, gå till Welands referenssida.