Presenteras av Weland Solutions
Weland - Jaguar Land Rover
Range Rover-tillverkning i Halewood och Welands Compact Lift till höger. Foto: Jaguar Land Rover / Weland

Hissautomater på frammarsch i Storbritannien

Lager- och logistikföretaget Weland Solutions har rönt stora framgångar både i Sverige och utomlands med sina lagerhissar. Storbritannien är den största exportmarknaden där Jaguar Land Rover utmärker sig som trogen kund.

Svenska Weland Solutions har över 30 års erfarenhet av att skräddarsy lager- och logistiklösningar för allt från e-handelsföretag till bilindustrin och är specialiserade på tids- och utrymmesbesparing. Ungefär 25 procent av deras egentillverkade lagerautomater går på export, däribland till Storbritannien, som är en av Europas största logistikmarknader.

– Vi levererar åtminstone ett 50-tal maskiner där varje år och marknaden ser ut att fortsätta starkt. Det är lite priskrig, men vi försöker hålla oss utanför det. Kunderna väljer inte oss för att vi är billigast utan för att vi är bra på det vi gör, berättar Alexander Ljungberg, exportsäljare på Weland Solutions.

Hjälper största fordonstillverkaren

I Storbritannien samarbetar Weland med brittiska Randex sedan 13 år tillbaka. Kunderna inkluderar bland annat Rolls Royce och landets största fordonstillverkare Jaguar Land Rover Corporate, ett företag som man levererat logistiklösningar till under flera år.

– Det är kul att arbeta med företag som värdesätter kvalitet och innovation. JLR är ett fantastiskt intressant varumärke att jobba med och har en väldigt spännande produktion. Och som Landrover-frälst är det såklart extra roligt för mig personligen, säger Alexander.

Levererar innovativa lösningar

Welands starka innovationsförmåga var nyckeln till att få JLR som återkommande kund. Första beställningen 2016 var på en ATEX-klassad hissautomat till Engine Manufacture Centre i Wolverhampton som skulle kunna hantera upp till 1,5 ton gods per bricka, en mycket ovanlig kombination.

– Det krävs väldigt mycket ingenjörskraft för att skapa en sådan maskin. Den är riktigt stor, cirka nio kvadratmeter i omkrets och sju meter hög. Vi baserade den på vår Heavy Lift-modell som vi modifierade för att den skulle få lagra föremål och behållare med brandfarliga vätskor, förklarar Alexander.

Leveransen var mycket uppskattad och Weland fick snabbt en ny order på flera nya maskiner till JLR:s fabrik i Halewood. Leveransen inkluderade bland annat den första Compact Double som beställts i Storbritannien och en maskin med dubbla öppningar för maximal flexibilitet i arbetet, även den först av sitt slag på marknaden.

Andra leveranser till JLR de senaste åren inkluderar flera Compact Twin och Compact Lift samt det praktiska lagerhanteringsprogrammet Compact Store. Man har också levererat en maskin för JLR:s räkning till University of Warwick. Läs mer om Compact-sortimentet och Welands spännande kundcase på welandsolutions.se.