Presenteras av Total Nordic
Total EV fluids
25 VERGNE Jean Eric (FRA), DS e-tense FE19 team DS TECHEETAH under 2019 års Formula E-mästerskap i Rom, Italien, 12-13 April. Foto Marian ChytkaMCH Photography.

Ledande oljebolag lanserar smörjmedel för el- och hybridfordon

Total lanserade sent i fjol två nya produktserier med smörjmedel anpassade för el- och hybridfordon. Oljorna kompletterar företagets satsning på elektriska mobilitetslösningar med mycket goda isolerande och värmetåliga egenskaper.

Andelen elektriska fordon på marknaden ökar stadigt – 55 procent av alla bilar spås vara elektriska år 2040 och trenden märks även bland tunga fordon. För att möta marknadens nya behov har Total lanserat de två nya produktserierna TOTAL QUARTZ EV FLUID för personbilar och TOTAL RUBIA EV FLUID för tunga fordon.

– Som ett av världens ledande olje- och energibolag vill vi ligga i framkanten för innovation. Vi tror stenhårt på utvecklingen inom el- och hybridfordon och därför är vi först på banan med det här. Feedbacken så här långt har varit mycket positiv och vi pratar med flera aktörer om att bli deras huvudleverantör för fabriksfyllning, berättar Thomas Vigneron, produktchef på Total.

Testats i Formula E

Total började utveckla de nya produkterna för tre år sedan för att tillgodose de speciella smörj- och kyltekniska krav som bland annat motorer i el- och hybridfordon ställer. Samtidigt som oljorna minimerar friktion och skyddar mekaniska komponenter har de goda isolerande egenskaper, är värmetåliga samt förhindrar korrosion och beläggningar.

Thomas Vigneron, Total
Thomas Vigneron, Nordic Lubricants Manager. Foto: Total

– Motoroljan minskar dessutom bränslekonsumtionen i hybrider mellan 3-6 procent vilket sparar pengar och minskar fordonens övergripande miljöfotavtryck.De tillverkare som väljer vår olja som fabriksfyllning kommer alltså få en stor konkurrensfördel gentemot andra aktörer, säger Thomas.

För att garantera högsta kvalitet på sina produkter testar Total dem i så krävande miljö som möjligt. De har exempelvis testats i skarpt läge under Formula E. Motorsport är en viktig del av Totals produktutveckling och företaget sponsrar många team, däribland rallycross-talangerna Timmy och Kevin Hansen från Hansen Motorsport.

Del av en större satsning

Lanseringen av de nya produktserierna är en del av Totals större satsning på elektriska mobilitetslösningar. Man har förvärvat en rad olika företag, däribland batteritillverkaren SAFT i Oskarshamn.

– Vi har också nyligen anställt 2 nya svenska säljare, till ett redan starkt svenskt säljteam, med syftet att ytterligare öka den lokala närvaron på den svenska marknaden, avslutar Thomas.

På Totals webbsida skriver man mer om sina satsningar och de nya produktserierna. Här finns även kontaktuppgifter till företagets svenska säljteam och experter som kan berätta mer.