Osram - Fordonstillverkning
Bra ljus är en viktig faktor för hög trafiksäkerhet.

Ljuset en viktig faktor för fordonssäkerhet

SäkerhetStrålkastare och lampor i våra fordon är några av de komponenter som bidrar mest till säkerheten i ett fordon. I dag ligger mycket av fokus på att tillverkare vill få ut så mycket ljus som möjligt på vägen.

Ljuset är en viktig faktor när det kommer till fordonssäkerhet och det finns flera aspekter som påverkar säkerheten i en lampa. Hos fordonstillverkare ligger nu fokus på att få så mycket ljus som möjligt på vägen och som konsument kan man själv påverka säkerheten, såsom att uppgradera strålkastarnas lampor.

Vi har talat med Fredrik Svahn på Osram om hur ljus påverkar säkerheten samt om hur deras produkter Night Breaker Unlimited och Cool Blue Intense höjer säkerheten. För 24v-sidan finns Truckstar Pro som ger dubbelt så mycket ljus som en standardlampa och är testad för att klara av extra mycket vibrationer.

Flera aspekter som påverkar

Osram - Billampor
Som fordonsägare går det att uppgradera till en bättre lampa.

När en bil idag levereras från en fabrik kommer den oftast med en standardlampa i strålkastaren. Men för de som vill ha bättre ljus är det möjligt att välja en bättre lampa. Men för att först veta varför man ska uppgradera kan det vara bra att veta hur ett bra ljus påverkar säkerheten. Fredrik berättar mer:

– Det finns i huvudsak fyra aspekter av ljus som påverkar säkerheten: en bra ljusbild som motverkar bländning, ett ljus av högkvalitet och högt ljusflöde samt vilken färg ljuset har.

En bra ljusbild ökar säkerheten då föraren lättare kan se vad som är framför dem på vägbanan utan att blända mötande fordon. I ett fordon är också vibrationer vanligt vilket gör att kvaliteten på ljuskällan måste vara hög, speciellt för lastbilar som ofta utsätts för vibrationer. Vid en olycka är säkerhetsljus också viktigt för att varna medtrafikanter, och idag finns det fler varianter av varningsljus till exempel Road Flare som är ett komplement till traditionell varningstriangel.

Mer och vitare ljus

Osram - Truckstar Pro
Truckstar Pro från Osram.

Hos Osram som är en av världens största ljustillverkare och producerar lampor till fordonsindustrin, erbjuder man två modeller beroende på konsumentens önskemål. Är det mer ljus på vägen som är viktigt är Night Breaker Unlimited rätt lampa då den producerar upp till 110 % mer ljus på vägen än en standardlampa. Effekten blir upp till 40 meter bättre siktsträcka vilket ökar synbarheten och ger en längre reaktionstid.

Ljusets färg är också något som påverkar säkerheten. Numera har fordonsbranschen gått över från ett gult ljus till ett vitaktigt ljus som bättre reflekterar hinder och vägmärken. Är man således ute efter ett vitare ljus är Cool Blue Intense bra då ljuset påverkar perceptorerna i ögat vilket gör att man håller sig pigg längre.

– Tanken är att ge samma ljus som vi upplever på dagen. Har du en bil som från början är utrustad med xenonstrålkastare, kan Osram erbjuda samma alternativ för xenon för att få ytterligare mer ljus i strålkastaren, avslutar Fredrik.

Arbetar nära tillverkare

För Osram betyder säkerheten mycket, menar Fredrik, som berättar att de alltid arbetar nära fordonstillverkare för att skapa rätt typ av ljus. Genom ett nära samarbete kan man skapa produkter med rätt förutsättningar och övervinna eventuella utmaningar i produktionen.

www.osram.se kan du läsa mer om fordonsbelysning och hur företaget arbetar med belysning för att skapa säkrare fordon på våra vägar.

Redaktionen
redaktionen@tematransport.se