Presenteras av Univar Solutions
Foto: Univar/Shell

Miljövänlig motorolja sparar bränsle i extrema temperaturer

Shell producerar några av världens mest miljövänliga motoroljor tack vare den patenterade tillverkningsmetoden Gas to Liquid. Oljorna är upp till 50 procent drygare än branschstandard och klarar temperaturer från -39 grader Celsius och upp.

Motoroljorna distribueras av Univar Solutions som är världens största kemdistributör. De har funnits på marknaden i fem år och används till alla sorters dieselmotorer oavsett fordonstyp. Förutom att vara extra dryga, rena och temperaturtåliga går de snabbare genom maskinen vilket ger mindre slitage samtidigt som man sparar bränsle vid låga temperaturer.

– Man kan få mellan 1–3 procent bränslebesparing beroende på hur kallt det är så de här oljorna är perfekta för vårt nordiska klimat. Om man tänker på hur mycket pengar exempelvis ett gruvbolag lägger på diesel varje dag så förstår man att det snabbt kan ge väldigt stora besparingar, förklarar Kenneth Christoffersen, försäljningschef inom smörjning på Univar.

Motoroljan Shell Rimula 5W-30. Foto: Univar/Shell

Från gas till olja

Det är den unika tillverkningsmetoden Gas to Liquid, GTL som ligger bakom oljans egenskaper. Metoden innebär att oljan utvinns ur naturgas istället för råolja vilket ger en renare och mer miljövänlig produkt.

– Teknologin uppfanns under andra världskriget. Man hade problem att få diesel till flygen och hittade då ett sätt att göra om gas till diesel. Metoden är patenterad av Shell och vi har vidareutvecklat den under de senaste 20 åren, berättar Kenneth.

Oljorna innehåller inte svavel och i princip den enda spillprodukten vid tillverkningen är vatten. Vissa av dem klarar extrem kyla på -39 grader och har teoretiskt sett ingen övre temperaturgräns. Jämförelsevis klarar en normal olja ofta bara -18 grader.

– Det finns inga andra oljor på marknaden som klarar samma extrema temperaturer utan tillsatser. De tillsatserna består dessutom av plastpolymerer som är väldigt skadliga för miljön och skapar beläggningar i motorn, säger Kenneth.

Drygare produkt

Dess speciella sammansättning gör motoroljan som tillverkas genom Gas to Liquid ungefär 50 procent drygare än genomsnittet. Den avdunstar inte lika lätt och är överlag mer stabil vilket gör att man inte behöver tänka på så mycket mer än att bara toppa upp tanken då och då.

Univar erbjuder ett mängd olika produkter som är baserade på tillverkningsmetoden, däribland Shell Rimula för tunga fordon, Helix för personbilar, hydrauloljan Tellus samt transformeroljan Diala. Läs mer om dessa oljor och Gas to Liquid-metoden på univar.com.