Presenteras av Constructor
Constructor - Jula
Foto: Constructor

Mobila pallställ fördubblar lagerutrymmet för JULA

För företag som behöver mer lagringsutrymme, vill öka nyttjandet av befintliga lokaler eller minska expansionsyta kan mobila pallställ vara en smart lösning. JULA i Skara skulle nyligen ingå etapp två av sin lagerutökning och valde de mobila pallställen MOVO från svenska Constructor.

Constructor - Logotyp

1985 öppnades det första Julavaruhuset med kombinerat huvudkontor och centrallager i Skara. Sedan dess har butikskedjan nått stora framgångar varpå man 2015 bestämde sig för att öka sin lagervolym.

Valet av leverantör föll på Constructor som installerade 55 000 pallplatser i JULA lagerlokaler. Nu inleds etapp två efter vilken antalet pallplatser kommer att fördubblas. Tomas Görhed, försäljningsansvarig på Constructor, berättar mer om hur de mobila pallställen MOVO kommer maximera lagrets funktionalitet. 

110 000 pallplatser

Constructor - Movo
Foto: Constructor

Det nya lagret är ett så kallat kompaktlager med mobila pallställ som efter etapp två kommer rymma 110 000 pallplatser. Lösningen ger nästan en fördubbling av centrallagrets totalkapacitet, detta tack vare JULAs takhöjd på 10,3 meter som gjort att man kunnat stapla sex pallplatser på höjden i de flesta utrymmen.

– Kompaktlagring är en trend som blir allt starkare. Företag vill få in mer pallplatser på mindre kubikmeter och just därför har mobila pallställ blivit ett av Europas mest förekommande. Bara i Sverige finns mer än 100 installationer i både konventionell lagermiljö och i frysmiljö, förklarar Tomas.

MOVO-systemet är elektriskt styrt och består av pallställ, monterade på räls, som klarar laster på upp till 24 ton per vagnsektion. Vagnarna kan i sin tur göras hur långa som helst, vilket ger i teorin kan ge oändlig last. All räls för JULAs pallplatser installerades i etapp ett och är därmed redo nu när etapp två har inletts.

– De mobila pallställen fungerar likt ett arkiv där man skjuter hyllor mot varandra för att öppna upp den gången man ska använda. En kompakt lagring och förvaring som gör att man kan få ut ungefär 80 procent mer pallplatser jämfört med ett traditionellt lagersystem, säger Tomas.

Ett uppkopplat system

Den viktigaste faktorn vid etapp ett i JULA-projektet var enligt Tomas att uppnå en högre fyllnadsgrad, samt att koppla upp systemet till JULAs egna WMS-system. För detta hade tekniker från Constructor fabrik i Tyskland utvecklat en modul som kopplade samman WMS-systemet med det kontrollsystem från Siemens som skulle styra MOVO-vagnarna.

– All styrning och plock av produkter sker idag via JULAs WMS-system som koordinerar plocktruckarnas färd runt körgångarna. Detta har gjort det smidigt för JULA att hantera plock och på så vis har MOVO passat dem väl då de kan maximera lagringsutrymmet. När enskilda gångar står öppna, säkerställer avancerad sensorteknik och olika styrfunktioner smidig manövrering och absolut säkerhet, avslutar Tomas.

För mer information om Constructors mobila pallsystem MOVO besök www.constructor.se. Läs även mer om etapp ett av JULA-projektet.