Nya fartyg - Finnlines
I juni 2016 trafikeras linjen Nådendal-Kapellskär med Finnlines moderniserade Ro-Pax färjor.

Nu moderniseras den populära båtlinjen Finnlines

MiljöTill följd av en ökad popularitet på båtlinjen Finland-Sverige bestämde marknadsledande Finnlines sig för att modernisera sina Ro-Pax färjor. Från och med början av juni trafikeras linjen Nådendal-Kapellskär med tre moderniserade fartyg.

Den 1 juni är moderniseringen av den populära båtlinjen från Nådendal till Kapellskär klar. Linjen är idag snabbaste vägen från sydvästra Finland till Sverige. Väl ombord kan man njuta av smakrik mat i färjans restaurang och shoppa loss på tax-free. Lite mer än åtta timmar senare är du framme vid din destination.

Vi fick en pratstund med Mikael Lindholm, vd på Finnlines Ship Management, och hans kollega Antonio Raimo, Line Manager, som berättar om de många fördelarna med de uppdaterade fartygen samt hur miljö och teknik har stått i fokus genom hela processen.

Fräschare look och ökad komfort

De nya färjorna kommer att ha en modern och fräsch look både i de publika utrymmena och lyxhytterna. För Finnlines var det viktigt att möta sina kunders behov och framförallt att kunna ha regelbundna avgångar för såväl långtradare som personbilar.

Lyxhytter - Finnlines
De nya fartygen har fått moderna och fräscha hytter.

– Ur ett tekniskt och miljömässigt perspektiv så uppdaterar vi våra fartyg med ny svavelreningsteknologi. Vi ska även byta fartygens propellrar för att uppnå ett så optimalt effektuttag från maskinerna som möjligt. Denna åtgärd kommer att ge en avsevärd minskning i bränsleförbrukning och därmed mindre miljöutsläpp, förklarar Mikael.

2015 gjorde Finnlines fartyg mellan Nådendal och Kapellskär cirka 1 500 turer och inför 2016 räknar Mikael och Antonio med en ökning på 30 procent.

Kapellskär — knytpunkt till hela Sverige

Den välkända båtlinjen går mellan Nådendal i sydvästra Finland och Kapellskär utanför Stockholm, med ett kort stopp i Långnäs på Åland. Restiden mellan de två länderna är endast 8-9 timmar medan hamntiden 3-4, vilket innebär att Finnlines fartyg gör en tur-och-retur-resa per dygn. Antonio berättar mer:

– På våra färjor fraktar vi mycket last vilket gör Kapellskär och Nådendal till fördelaktiga hamnar att trafikera på. Då fartygen anlöper Kapellskär behöver inte lasten gå igenom Stockholm stad utan kan gå direkt ut på motorvägen. Detta innebär att vi utöver Stockholm även kan serva resterande delen av Sverige med Kappelskär som knytpunkt.

Ät och njut

Mat och bar - Finnlines
På färjorna kan man äta god mat, shoppa i tax-free butiken eller bara hänga i loungen.

Under tiden man spenderar på färjan kan man äta god mat i en bekväm stol och kanske strosa runt i den förmånligaste tax-free-butiken i Skärgårdshavet. På färjorna kan du även hitta en skön lounge, bastu och en bar. Går färjan nattetid vill man oftast bara ha en god natts sömn, förklarar Antonio, och i början av juni kan man göra det även i en lyxhytt. Han avslutar:

– Vi vill försäkra oss om att tiden man spenderar på färjan är så angenäm som möjligt och rutten är helt perfekt för hela familjen att umgås.

Vill du läsa mer om Finnlines, den snabbaste båtlinjen mellan Sverige och Finland? Besök finnlines.com/batresor

Redaktionen
redaktionen@tematransport.se