VBG - Snökedjor
Den nya generationen Onspot har utvecklats med vikten i åtanke och är 29 procent lättare än tidigare generation.

Ny generation av smart snökedja

SäkerhetYrkesförare som kör last- eller skåpbil har troligtvis upplevt hala och snötäckta vägar under vinterhalvåret. I många fall är det då aktuellt att sätta på snökedjor, något som är mödosamt. Under våren 2015 släpps en ny generation av Onspot, en smart snökedja som aktiveras från förarplatsen.

Det automatiska snökedjesystemet Onspot som under många år har hjälpt yrkesförare under hala förhållanden kommer under våren att släppas i en ny generation. Onspot aktiveras inifrån fordonet med en knapptryckning. När du trycker på knappen, sänks ett hjul, försett med flera kedjor, ner och kedjorna kastas in under drivhjulen. Detta ökar friktionen och ger ett omedelbart ökat väggrepp som minskar risken för halkolyckor och ökar framkomligheten

29 procent lättare

VBG - Onspot
Nya Onspot är kortare och lättare.

Den nya generationen Onspot har utvecklats med vikten i åtanke och är 29 procent lättare än tidigare generation. Med en lättare produkt höjs nyttolastkapaciteten för företag som kan öka effektiviteten i deras transporter. Utöver vikten är nya Onspot kortare så att kedjehjulet kan placeras uppe bakom cylindern i vilande position.

– Nya Onspot är kompatibel med fästen och hjul från tidigare generation vilket ger lägre livscykelkostnader, inleder Lennart Klingzell, produktmarknadschef på VBG Group Truck Equipment, företaget bakom Onspot.

Onspots anodiserade hölje av aluminium gör systemet underhållsfritt och bidrar till ett högt korrosionsskydd. Resultatet blir ett system som håller länge och är därför en kostnadseffektiv lösning för företag som vill höja lastkapaciteten och transportsäkerheten.

Prestanda och säkerhet

Traditionella snökedjor har ofta en låg initialkostnad men tar sedan lång tid att applicera och riskerar att förstöra våra redan hårt ansatta vägar. Den smarta snökedjan Onspot kan å andra sidan aktiveras direkt från förarplatsen och används endast när det verkligen behövs.

VBG - Vinter
Onspot passar till både last- och skåpbilar.

– En lastbil som ska upp för en backe i vintertid kan ofta få det svårt, speciellt den sista biten. Att då kunna aktivera Onspot och direkt få bättre grepp gör en väldig skillnad. Sedan är säkerheten en stor del också, berättar Lennart.

Med ökat väggrepp reduceras risken för olyckor och föraren kan känna sig med trygg på vägarna. Som förare har man möjlighet att aktivera Onspot i upp till 50 km/h och VBG Group Truck Equipment garanterar full funktionalitet ner till 40 minusgrader.

Stöds av de flesta tillverkare

Onspot finns som tillval hos de flesta fordonstillverkare på marknaden samt via utvalda servicecenter och verkstäder.

– Onspot har länge varit uppskattad bland transportföretag och yrkesförare. Även de som kör utryckningsfordon med Onspot installerat ser tydliga fördelar när det är halt ute, avslutar Lennart.

Onspots webbsida finns mer information om vilka fordonstillverkare som stöds samt olika modeller av Onspot. Här hittar du även en informationsvideo om Onspot.

Redaktionen
redaktionen@tematransport.se