IRC - radiostyrning med Smart card och Datalogger
Nyheterna Smart Card och Datalogger gör radiostyrning säkrare och minskar riskerna för såväl operatören som övriga arbetare.

Ny teknik ger säkrare radiostyrning

SäkerhetRadiostyrning används idag inom många olika typer av industrier för bland annat vinchar, traverser, kranar och maskiner. Då många företag efterfrågar högre säkerhet lanserar nu svenska IRC tillsammans med tyska HBC radiomatic två nya säkerhetssystem.

Det Dalarnabaserade företaget Industrial Radio Control har i 25 års tid tillverkat radiostyrning till industrier med säkerheten i fokus. Med riskerna som utgångspunkt har företaget nu utvecklat ett antal tilläggstjänster till sina industriella radiostyrningar.

Vi har talat med Patrik Elg, marknadsansvarig på IRC, som berättar om några av företagets senaste nyheter. Tilläggen kan appliceras på i såväl stora som små system och är till för att både underlätta och minimera riskerna för operatörerna.

Smart Cards för personlig styrning

En av de senaste tilläggsvalen som IRC utvecklat till sin radiostyrning är så kallade Smart Cards. Med ett Smart Card är det ingen annan än operatören som kan styra eller starta den aktuella maskinen eller kranen.

– Inte sällan lägger man ifrån sig sändaren för att gå och fästa det som ska lyftas i traversen, varpå kollegorna kanske startar den utan att se var operatören befinner sig. Med ett Smart Card förhindrar du detta eftersom ingen annan än den ansvariga operatören kan starta maskinen, berättar Patrik.

Datalogger registrerar allt

HBC Radiomatic Technos
Ergonomiska HBC Radiomatic technos 2

Den andra stora nyheten är dataloggertjänsten Radiomatic report som ger full koll på den aktuella enheten. Tanken är att den ska kopplas på mottagaren och kunna registrera allt från hur många knapptryck och nödstopp som gjorts till antal drifttimmar.

Med Radiomatic report är det enkelt att ta reda på när det är dags för service eller när viktiga delar som vajrar behöver bytas. Det är också enkelt att få en översikt över användningen och vilka funktioner som används mest.

Det blir en större noggrannhet eftersom loggningen visar exakta siffror på varje sekund som operatören varit inloggad och kört. Tjänsten är något som efterfrågas allt mer då det blir ett bra hjälpmedel, säger Patrik.

25 år med radiostyrning

De kunder som använder IRCs radiostyrningar finns inom allt från skogsindustrin, pappersbruk och gjuterier till kärnkraftverk och stålindustri. Många gånger handlar det om miljöer där man hanterar färg, farliga gaser, bränsle och liknande.

Förutom radiostyrning för industriell verksamhet arbetar IRC även med kabel- och slangupprullare. Sedan företaget grundades har man växt kraftigt och flyttade nyligen in i nya lokaler i samband med IRCs 25 års jubileum.

För mer information om IRCs produktsortiment och tjänsterna Smart Card och radiomatic report kan du besöka www.ircab.se. Här finner du förutom företagets lösningar för radiostyrning även ett urval av kabel- och slangupprullare.

Redaktionen
redaktionen@tematransport.se