Presenteras av OrbiGo
Orbigo - Komradio
Foto: OrbiGo

Nytt rikstäckande nät digitaliserar komradion för åkeribranschen

Komradion står inför ett stort teknikskifte när den analoga tekniken blir digital. DMR-operatören OrbiGo har i samarbete med Sveriges Åkeriföretag utvecklat OrbiGo SÅ-Riks, ett rikstäckande komradionät som tillför en mängd nya funktioner.

Orbigo - Logotyp

Åkeribranschen har använt den analoga komradion sedan 1968 och den har varit ett viktigt verktyg för att underlätta arbetet och öka trafiksäkerheten. När det analoga nätet tystnar kommer kommunikationen i åkeribranschen att fortsätta digitalt.

Det nya komradionätet, OrbiGo SÅ-Riks är ett samarbete mellan Sveriges Åkeriföretag och OrbiGo [http://www.orbigo.se] som är Sveriges största operatör inom digital kommunikationsradio för den privata yrkessektorn. Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkeriföretag berättade mer om nätet man varit med och tagit fram och vad det betyder för åkeribranschen.

—Det nya nätet kommer att bli den nya etablerade kanalen för åkerinäringen. Det är en traditionell bransch som arbetat med samma kommunikationslösning sedan 1968, vilket innebär att vi inte kunnat ta del av allt som ett digitalt nät kan erbjuda. Nu är det många som ser fram emot det nya teknikskiftet. De många nya funktionerna är efterlängtade och kommer att underlätta arbetet för många i åkeribranschen, säger Ulric.

Smartare än en smartphone

Orbigo - Komradionät - Åkeri
Foto: OrbiGo

Det digitala komradionätet har kvar alla fördelar som fanns i det analoga men med användarvänligheten och funktionaliteten från en smartphone. Till skillnad från en mobiltelefon är dock komradion inte personlig och har en batteritid som räknas i dagar.

Några av de nya smarta funktionerna är GPS-positionering, SMS-meddelanden, krypterat tal samt möjligheten att öppna portar och koppla till larm med position. Säkerhetstjänster och enkel kontakt med larmcentraler är värdefulla funktioner, inte minst för många ensamarbetande. Enheterna är till skillnad från smartphones anpassade för yrkesanvändare med IP- och MIL STD-klassificering.

Största nätet i Norden

Ulric Långberg förklarar att den digitala komradion och det nya nätet innebär många fördelar för svenska åkerier och chaufförer. Tack vare att komradion inte förlitar sig på telefonnummer kan varje enhet kopplas till en bil eller funktion. Det är också möjligt att prata med en mottagare eller flera hundra utan uppkopplingstid och det är enkelt att sätta upp talgrupper.

—OrbiGo SÅ-Riks är det största nätet i Norden och man ansluter sig enkelt precis som till mobilnätet. Historiskt sett har åkeribranschen varit ledande inom kommunikation och med alla möjligheterna i det nya nätet kommer vi fortsätta att vara det, avslutar Ulric.

För att ansluta sig till OrbiGo SÅ-Riksnätet behöver man ett abonnemang som tecknas via OrbiGo där alla medlemmar i Sveriges Åkeriföretag får ett förmånligt pris. Komradio går sedan att köpa via återförsäljare. Läs mer om OrbiGo SÅ-Riksnätet, funktionerna och abonnemangen på OrbiGos webbsida och gör en intresseanmälan.