Safe Driving - 360° Totalview
Se ditt fordon ovanifrån med 360° Totalview.

Ökad sikt med 360° Totalview

TeknikFör att hjälpa förare med fordon i trånga miljöer har företaget Safedriving.se tagit fram en unik lösning kallad 360° Totalview. Systemet gör att du som sitter bakom ratten kan se ditt fordon och din omgivning i fågelperspektiv.

Det kanske låter som något ur en vetenskapstidning att från ett fågelperspektiv kunna se sitt fordon och sin omgivning men faktum är att det finns en lösning som klarar av detta. I tre år har teamet bakom Safedriving.se hjälpt såväl transportföretag som räddningstjänster att öka sikten med 360° Totalview, en produkt som kraftigt minskar antalet olyckor.

Vi har talat med Olof Pankko, marknadsansvarig på Safedriving.se, om hur 360° Totalview fungerar och varför systemet medför högre säkerhet.

Visar fordonets omgivning

360° Totalview består av fyra kameror samt en kontrollbox. De fyra kamerorna placeras på vardera sida av fordonet, nedåtriktande mot gatan, och kopplas därefter samman med kontrollboxen. Med hjälp av en patenterad teknologi väver kontrollboxen ihop bilderna för att bilda en 360° kameraöversikt runt fordonet.

Safe Driving - Fordonskamera
360° Totalview visar även en riktad bild för underlättad manövrering.

– Efter installationen så kalibrerar vi systemet så att det passar det specifika fordonet och förarens behov. Det skulle exempelvis kunna vara så att en lastbilsförare vill ha extra bra sikt bakom fordonet eller att ett utryckningsfordon vill kunna se sidorna extra väl, säger Olof.

Med 360° Totalview får föraren en sikt från cirka 2-3,5 meter runt fordonet. Som komplement visar systemet även en riktad bild från en av kamerorna. Vid aktivering av blinkers eller back så ändras denna bild för att underlätta vid exempelvis svängning eller backning.

Kan förhindra olyckor

Det är inte bara i trånga utrymmen såsom i innerstan som 360° Totalview används utan även bland fordon som kör långa sträckor, såsom lastbilar eller fjärrbussar. Faktum är att företag kan spara stora kostnader i och med systemet, menar Olof, som tar exemplet med risken för olyckor på landsvägar.

– En olycka kan betyda omfattande skador på fordon och gods vilket trots försäkringar kan bli kostsamt, framförallt vid stillestånd då körschemat påverkas. Om man kan undvika en enda olycka är systemet återbetalt, berättar Olof.

Risken för personskador är dock en av de största anledningar till att företag väljer att investera i 360° Totalview. Om man kör i omgivningar där det rör sig mycket folk så kan föraren enkelt se vad som finns runt fordonet. Safedriving.se har även sålt 360° Totalview till husbilsägare som vill ha extra koll på omgivningen.

Safedriving.se fokuserar på säkerhet

Safe Driving - Totalview
360° Totalview

Safedriving.se har över 10 års erfarenhet av olika säkerhetslösningar och har under de senaste 6 åren breddat sortimentet med ytterligare säkerhetsprodukter för fordon.

Förutom 360° Totalview® erbjuder man olika backkamerasystem, krankameror, Multistarter® och däcktrycksövervakning.

www.safedriving.se kan du läsa mer om hur 360° Totalview fungerar och vad det kan innebära för er operation. Här nedan kan du titta på ett videoklipp hur det ser ut när 360° Totalview används.

Redaktionen
redaktionen@tematransport.se