Pallservice Renova - Lastpallar
Det var i Nykvarn som Pallservice Renova grundades för drygt 30 år sedan.

Reparerat EUR-pallar i över 30 år

TransportReparation och värmebehandling av EUR-pallar är ett arbete som kräver hög kompetens. Ett företag som i över 30 år har erbjudit dessa tjänster är familjeägda Pallservice Renova.

1982 grundades företaget Pallservice Renova, i dag en stor aktör inom reparation och värmebehandling av EUR-pallar. Bjarne Knutsson på Pallservice Renova ger oss en inblick i företagets verksamhet och vad som kännetecknar en god reparation och värmebehandling av en EUR-pall.

Licenserad reparatör

Reparation av lastpallar är enligt Bjarne den största delen av Pallservice Renovas verksamhet och är än i dag ett hantverksarbete som görs för hand. Vid reparation av en lastpall återställer Pallservice Renova lastpallen till dess ursprungliga skick, exempelvis om en bräda är knäckt eller en kloss är trasig, något som påverkar dess prestanda.

Pallservice Renova - EUR-pall
Det är viktigt att en lastpall håller en hög kvalitet.

– Det är viktigt att en lastpall håller en hög kvalitet, gör den inte det finns risk att godset som den bär tar skada. Här är certifiering och licens av vikt, något som säkerställer att man utför sina reparationer på rätt sätt. För vår del är det DNV GL som utfärdar licens och också kontrollerar oss, berättar Bjarne.

Utöver reparation av lastpallar har även Pallservice Renova en viss nytillverkning i sin fabrik i Nykvarn utanför Södertälje. Här skapar man specialanpassade lastpallar till kunder med andra behov på utseende och funktion.

Värmebehandling dödar skadedjur

Pallservice Renova är inte bara licenserade av DNV GL utan också certifierade av Jordbruksverket att utföra värmebehandling av träemballage enligt standarden ISPM 15. I och med certifieringen har företaget tillåtelse att värmebehandla träpallar. En värmebehandling medför att skadedjuret nematod dör, som annars riskerar att förstöra stora delar av skog om den sprids.

– Vi värmer då upp pallen till 56 grader celsius i 30 minuter som gör att nematoderna dör. Certifieringen är ett kvitto på att vi har kunskapen och möjligheten att utföra denna tjänst, något inte alla aktörer har, säger Bjarne.

I och med hårda EU-bestämmelser på hantering av virke görs ofta den här sortens behandlingen redan på plats i sågverket innan virket blir till en lastpall, men med Pallservice Renovas tjänst kan detta utföras på äldre pallar som inte har fått rätt behandling.

Göteborg och Norrköping

Det var i Nykvarn som Pallservice Renova grundades för drygt 30 år sedan. Man har sedan dess expanderat till Norrköping och Göteborg, två orter som visat sig vara väl värda investeringar. Bjarne berättar mer:

– Norrköping är en expansiv ort inom logistik vilket medför att behovet av EUR-pallsreparationer ökar. Vår Göteborgsfilial öppnade vi när några av våra kunder med bas i staden önskade en lättare hantering av skadade lastpallar.

www.pallservice-renova.se kan du läsa mer om företagets tjänster inom reparation och värmebehandling av EUR-pallar. Här hittar du även kontaktuppgifter till företaget i fall ni är i behov av deras tjänster.

Pallservice Renova - LogotypRedaktionen
redaktionen@tematransport.se