Securmark - Stöldskyddsmärkning
Securmark hjälper dig att applicera en permanent stöldmärkning på dina värdesaker.

Så stöldskyddsmärker du ditt fritidsfordon

SäkerhetI Sverige stjäls årligen cirka 2 500 utombordare och antalet ökar. Securmark är företaget som hjälper dig att applicera en permanent stöldmärkning på dina värdesaker.

Securmark är specialiserade på stöldmärkningar som inte går att att bort och på så vis skapar en permanent identitet. Med en helt unik egenutvecklad databas kan myndigheter i länder kring hela Skandinavien kontrollera vem som är ägare till ett stulet föremål.

Den preventiva effekten

Securmark - Stöldmärkning
Den synliga identiteten graveras in och skapar en preventiv effekt.

Den största anledningen till att stöldmärka sina värdesaker är den preventiva effekten det ger. När en tjuv ser att en båt eller vattenskoter är stöldmärkt är det mindre troligt att de vågar stjäla objektet. Securmarks stöldmärkningar består av två märkningar: en synlig och en dold identitet.

– Den synliga identiteten graveras in och skapar en preventiv effekt. Den dolda identiteten består av mikromärken, som är 1 mm i diameter och har vår webbadress, förklarar Kalle Silfver som är säljansvarig på Securmark, och fortsätter:

– Tillsammans med ett unikt Securmark-nummer knutet till kundens kontaktuppgifter kan objektets identitet enkelt kontrolleras.

Auktoriserade återförsäljare

Securmark är specialiserade på fritidsfordon och arbetar mycket med båt, båtmotorer, fyrhjuling, snöskoter och vattenskoter. Kalle berättar att de arbetar exklusivt via auktoriserade återförsäljare som kan hantera alla typer av identifikationsnummer som chassi-, skrov- och motornummer. Detta underlättar det administrativa arbete avsevärt och gör det enklare att upprätthålla rätt status i databasen.

En unik databas

Securmarks lagrar alla sina stöldmärkningar i en databas som de själva utvecklat och äger. Polis, tull, kustbevakning, larmtjänst och försäkringsbolag har alla tillgång till denna i Sverige, likaså i Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Holland, Belgien och Danmark.

– Försvinner en båtmotor så är chansen stor att den kommer att kontrolleras av någon myndighet. Myndigheten har direktkontakt till vår databas där de oavsett tid på dygnet kan söka på det unika Securmark-numret, motor- eller skrovnummer och kontrollera vem som äger det stulna föremålet, förklarar Kalle.

Securmark - Stöldmärka
Den dolda identiteten består av mikromärken som är 1 mm i diameter.

När det gäller stöldmärkning är det avgörande att ha en uppdaterad databas. Securmark tilldelar login och lösenord kostnadsfritt till myndigheterna, där de i samråd med dessa bestämmer hur teknikaliteten ska sättas upp rent praktiskt för att förenkla processen. Därefter utbildar Securmark kring identifiering och användning av databasen.

– En stöldmärkning är aldrig bättre än databasen bakom den. Om databasen är för komplicerad eller innehåller fel information så är jag övertygad om att de utländska myndigheterna tids nog tröttar på att jaga rätt uppgifter för det misstänkt stulna fordonet, avslutar Kalle.

Vill du veta mer om hur du stöldmärker dina värdesaker med Securmark? Gå in på www.securmark.se för att få mer information kring Securmarks tjänster och produkter.

Redaktionen
redaktionen@tematransport.se