Presenteras av Modulsystem
Modulsystem - betalspärr
Foto: Modulsystem

Skapar betalsystem för framtidens smarta städer

Smarta städer växer som koncept både i Sverige och utomlands. Ett företag som är med och driver utvecklingen framåt är svenska teknikföretaget Modulsystem som arbetar med smarta betal- och biljettsystem för bland annat kollektivtrafiken.

Fler människor än någonsin bor idag i städer och för att hantera denna utveckling både logistiskt och ur miljösynpunkt har det globala konceptet Smart City vuxit fram de senaste åren. Med utgång från möjligheterna med Internet of Things (IoT) och andra tekniska lösningar skapar man smartare och mer effektiva städer för människor att leva och verka i.

– Något som man har börjat titta på mer och mer är möjligheten att använda sitt kontokort som en nyckel till olika funktioner i staden. Det är flera pilotprojekt på gång inom det och det är där vi kommer in eftersom vi har över 30 års erfarenhet av att arbeta med olika betal- och biljettsystem, berättar Torbjörn Henryson, marknadsdirektör på Modulsystem.

Kollektivtrafiken och smarta städer

Modulsystem har länge drivit på frågan om kontaktlösa bankkort som betallösning inom kollektivtrafiken och i år arbetar de med att ta fram ny konduktörsutrustning åt Storstockholms Lokaltrafik (SL) i just ett sådant projekt. Det nya systemet innebär att resenärer kommer att kunna betala sin resa med ett bankkort istället för SL Access.

– Som resenär kommer man alltså kunna ”blippa” sitt bankkort i spärren, bussen eller annan utrustning och börja åka. Därmed behöver man inte något separat kort med månadsladdning, kontoladdning eller liknande och behöver inte heller ladda ned någon app. Det blir enklare för användaren och jag tror det kommer bli en succé, säger Torbjörn.

Ett kontokortbaserat betalsystem gör det också möjligt att lägga in olika typer av rabatter och bonusar. Systemet kommer bland annat summera resehistoriken i slutet av dagen, automatiskt bedöma om det hade varit billigare att köpa exempelvis ett 24-timmars kort istället för ett antal enkelbiljetter och sedan dra den lägre summan från kontot.

Modulsystem - Citea
Foto: Modulsystem

Smarta lösningar för parkering

Projektet för SL är Modulsystems första Smart City-projekt inom kollektivtrafiken, men företaget arbetar även med smarta lösningar inom parkeringsområdet. För Stockholm Parkering installerar de exempelvis flera hundra automater där kunden bara behöver mata in sitt registreringsnummer och koppla det till ett bankkort istället för att använda biljetter.

modulsystem.se finns mer information om smarta städer och företagets smarta betalsystem för både parkering och kollektivtrafik. Företaget kommer också ställa ut på UITP Global Public Transport Summit i Stockholm 10-12 juni och återfinns i monter A:3058.