Presenteras av Weland Solutions

Sparar 70 procent golvyta med lagerhiss

När industrileverantören Rimaster ville modernisera och effektivisera sitt lagersystem valde de lagerhissar från Weland Solutions. Resultatet blev högre plocksäkerhet, stora ytbesparingar och ökad effektivitet. Ett år senare köpte de in samma lösning till sitt stora lager i Polen.

Hösten 2017 installerade Weland Solutions en ny lagerlösning på Rimasters anläggning i Rimforsa. Rimaster är en ledande leverantör inom el, hytter och mekanik för specialfordon och industriella system och ville ha en mer automatiserad lagerlösning som kunde spara golvyta, effektivisera och öka plocksäkerheten. Valet föll på Weland Solutions Compact-lösning med hissautomater.

– Jag tror att det var helheten som avgjorde, vi har en egen maskin, ett eget WMS-system och olika sätt att förenkla plockarbetet. Lösningen tog bara två veckor att installera och vi har fått väldigt fin feedback, berättar Björn Karlsson, vd på Weland Solutions.

Weland Solutions - Put-to-light
Med Put to Light kan man packa fler order samtidigt. Foto Weland Solutions

Effektivt och ergonomiskt arbete

Grunden i lösningen är tre Compact Twin-hissautomater som vardera kan hantera två plockbrickor samtidigt. Medan lagerarbetaren plockar gods från en bricka hämtar maskinen nästa, vilket effektiviserar arbetet, samtidigt som hissen i sig sparar upp till 70 procent golvyta.

– Det som också är bra med den här sortens lösning är att den är extremt enkel att komma igång med. En nyanställd eller inhyrd person kan jobba helt själv inom fem minuter, det är i princip bara att ta in dem och köra, säger Björn.

Tillvalen Put to Light, LED-list och laserpekare gör lösningen extra lätthanterlig. Listen, plockdisplayen och laserpekaren markerar exakt var på lastbrickan godset ska plockas medan Put to Light visar hur artiklarna ska fördelas och gör att Rimaster kan plocka upp till 15 ordrar samtidigt.

– Risken för felplock blir försvinnande liten; det handlar om promille. Dessutom är det väldigt ergonomiskt att jobba i den här miljön. Du lyfter alltid godset i rätt vinkel och höjd och kan i princip inte göra fel. Många av våra kunder använder därför hisszonen som en rehabplats, förklarar Björn.

Följer med utomlands

Med så många fördelar är det lätt att förstå varför Weland Solutions kunder brukar återkomma med större beställningar efter några år med sitt nya system. Något som skiljer Rimaster från andra kunder är dock hur snabbt den resan gick; redan ett år efter den första installationen beställde företaget samma lösning, men större, till sitt lager i Polen.

Förutom att Rimaster var väldigt nöjda med den första lösningen gjordes valet ännu enklare av att Weland Solutions arbetar med lokala återförsäljare och servicepartners. Läs mer om lagerlösningen för Rimaster och möjligheterna med Compact-systemet på welandsolutions.com.