Presenteras av Weland Solutions
Weland - Solutions
Lagerautomat från Weland Solutions. Foto: Weland Solutions

Sparar golvyta och tid med smart lagerlösning

Specma Component har gått för högtryck de senaste åren och det innebär bland annat ökat behov av lagerutrymme. Redan 2012 började man därför titta på olika alternativ för att öka lagerkapaciteten och samtidigt snabba upp plockhanteringen.

Företaget förser marknaden med lednings- och hydrauliksystem och lagerhåller kring 9000 artiklar i varierande storlek, främst hydraulik- och pneumatikkomponenter som slangnipplar. Många av artiklarna är tunga och otympliga vilket ställer extra krav på en smidig, men robust lagerlösning. Valet föll på Weland Solutions och deras lagerautomater.

– Vi fick till en lätthanterlig lösning som passar deras behov väldigt bra. Första installationen skedde i Ljungby redan 2014 och i år har vi hunnit leverera till både Skellefteå och Motala, berättar Peter Johansson, Key Account Manager mellersta och norra Sverige på Weland Solutions.

Från 300 till 38 kvadratmeter

I Skellefteå har Specma bland annat ett plocklager på 300 kvadratmeter för mindre komponenter. Tidigare innehöll det kring 250 sektioner hyllställ samt ett antal plockplatser i pallställ, och uppfattades som trångt. Idag förvaras stora delar av godset istället i tre lagerautomater. Med en golvyta på 38 kvadratmeter har de en lagerkapacitet på strax under 700 kvadratmeter.

– Just det här med att man sparar golvyta är nog den mest markanta skillnaden jämfört med andra lagerlösningar. Det blir också kortare transportsträcka inne på lagret eftersom lösningen är mer goods-to-man än man-to-goods, förklarar Peter.

Varje leverans till Specma har inkluderat ett antal Compact Twin 3660 Heavy, programvaran Compact Store som integreras med företagets affärssystem, samt inredning till lastbrickorna. Automaterna har ungefär 76 lastbrickor per maskin med en lastkapacitet på 500 kilo per bricka, vilket är ovanligt då Twin också är Welands snabbaste maskin.

Effektiv lagerlösning

Specmas platschef i Skellefteå uppger att de redan har sett en stor effektivitetsförbättring med den nya lösningen. I dagsläget kör de 50 procent av sina order från lagerautomaterna, totalt runt 1000 orderrader per dag varav cirka 600 utleverans per dag, 100 till intern produktion och resten inleveranser.

– Annan feedback vi har fått är att maskinerna erbjuder bättre arbetsergonomi för de anställda och det är såklart ett väldigt starkt argument för den här typen av lösning. Allt kommer ut på en höjd som motsvarar en bordsskiva, avslutar Peter.

Specmas plan framåt är att minst 70 procent av alla order i Skellefteå ska gå via automaterna. För fler exempel på hur man kan effektivisera lagerhanteringen med Weland Solutions, gå in på welandsolutions.se.