Presenteras av Hallands Hamnar
Stena Nautica Green
Stena Line stannar hos Hallands hamnar och flyttar Grenålinjen från Varberg till Halmstad. Foto: Stena Line

Stena Line flyttar från Varberg till Halmstad

Färjelinjen Halmstad-Grenå återuppstår efter 30 år när Stena Line flyttar från Varberg till Halmstad. Flytten kommer innebära stora investeringar i Halmstad hamn, däribland en ny hamnterminal och beräknas öppna upp nya möjligheter i närregionen.

I juli 2018 blev det klart att Stena Line lägger ned sin färjelinje Varberg-Grenå och flyttar tillbaka till Halmstad där linjen gick under 80- och 90-talet. Därmed blir rederiet kvar hos Hallands hamnar som driver hamnen i både Varberg och Halmstad.

– Stadsomvandlingen gör det ohållbart för dem att stanna i Varberg, men både vi och Stena är mycket nöjda med det nya avtalet. Det känns jättebra att vi kan skapa förutsättningar för dem att fortsätta utvecklas i regionen och i vårt företag, säger Björn Alvengrip, vd på Hallands hamnar.

Nya investeringar och möjligheter

Björn Alvengrip - Hallands Hamnar
Björn Alvengrip, vd Hallands hamnar. Foto: Hallands Hamnar

Med anledning av det nya avtalet investerar man över 130 miljoner i en ny färjeterminal, nytt färjeläge och nya faciliteter i Halmstad hamn, sammanlagt en yta på 40 000 kvadratmeter. Bygget påbörjas denna månad och beräknas vara klart senast den 1 februari 2020.

– Vi kommer bland annat bygga en ny ramp för att fartygen ska kunna lägga till och ett passageratorn med hiss upp till fartyget samt nya terminalytor. Allt blir väldigt effektivt, med stort fokus på godstransporter. Det byggs också en ny infart från E6:an för att minska transporttrafiken i centrum, berättar Björn.

Stena Line kommer inledningsvis ha två avgångar om dagen med start 2019 och varje avgång lastar 70 lastbilar eller 300 bilar samt 900 passagerare. Hallands hamnar räknar med att den nya linjen ska ge ett uppsving både för turismen och näringslivet.

– Det viktigaste för oss är att vi skapar bra förutsättningar för näringslivet i Halmstad genom bättre logistikmöjligheter och fler transporter. Vi tror att det här kommer leda till både fler arbetstillfällen och företag i närregionen, förklarar Björn.

Tack vare sammanslagning

En stor anledning till att det var just Halmstad som fick den nya Stenalinjen beror enligt Björn på det faktum att Halmstad och Varberg är lika delägare i Hallands hamnar. Det gjorde valet enklare för Stena Line som får en smidigare flytt och tryggheten i en bekant organisation.

Hamnarna kompletterar varandra istället för att konkurrera vilket ökar kundnyttan samtidigt som verksamheten blir mer kostnadseffektiv genom att man delar på resurserna. Läs mer om fördelarna med Hallands hamnar och Stena Lines flytt till Halmstad på www.hallandshamnar.se.