Presenteras av Weland Solutions
Weland Solutions - Compact Store app
Weland Solutions skapar en egen mjukvaruavdelning med förvärvet av lagerhanteringssystemet Compact Store. Foto: Weland Solutions

Storsatsar på webbaserad lagermjukvara med förvärv

Lager- och logistikspecialisten Weland-koncernen förvärvar programvaran Compact Store och skapar därmed en egen mjukvaruavdelning. I samband med detta lanseras en ny version av det populära lagerhanteringssystemet.

Förvärvet slutfördes i maj och innebär att företaget bakom Compact Store införlivas i Weland Solutions som en intern mjukvaruavdelning. Nytillskottet ska komplettera Welands övriga avdelningar inom utveckling, programmering, support och utbildning. Förvärvet är enligt vd:n Björn Karlsson en naturlig konsekvens av företagens nära samarbete genom åren.

– Vi har jobbat med Compact Store sedan 1999 och byggt en organisation som supportat utvecklingen av programvaran, men nu växer vi så mycket att vi gärna vill ha allt inhouse. Målet är att bli marknadsledande på WMS, Warehouse Management Systems och då vill vi så klart äga produkten så vi kan satsa mer på utvecklingen, berättar Björn.

Compact Store och Compact Twin skapar snabbare plockrundor. Foto Weland Solutions

Skapar effektivare plockrundor

Det nära samarbetet kring Compact Store har gjort att Weland kunnat vara med och forma dess funktioner precis som man vill ha dem. Systemet hjälper till med allt från att effektivisera plockrundorna till att rapportera lagerstatus och KPI:er till kundens affärssystem.

– I vanliga fall styrs plocket av företagets ekonomisystem istället för lagrets uppbyggnad, här jobbar vi lagerbaserat istället. Ett ekonomibaserat system innebär nämligen att plockrundorna bli ineffektiva eftersom man exempelvis inte ser gångtid baserat på var varorna är placerade, förklarar Björn.

Compact Store är en webbaserad mjukvara som kan användas med alla vanliga surfplattor, mobiler, datorer och operativsystem. Eftersom Weland har världens snabbaste lagerhissar är systemet i första hand byggt för att möjliggöra en snabb plockhastighet av stora och små varor för exempelvis e-handelskunder.

– Det kommer en ny release av programvaran efter sommaren i och med sammanslagningen där vi har uppdaterat gränssnittet och vissa funktioner. Den nya mjukvaran är både snyggare och känns mer användarvänlig så det är jätteroligt, säger Björn.

Satsar på Europa

Den nya releasen av Compact Store sammanfaller med att företaget börjar satsa mer på den europeiska marknaden. Idag exporterar Weland till 28 länder totalt, däribland Polen, England och Nederländerna. Weland har bland annat anställt flera personer som ska hjälpa till att implementera produkten på nya marknader som Tyskland och Italien.

Läs mer om Compact Store och uppgraderingen av programvaran på welandsolutions.se. Här finns även ett flertal referenscase från både svenska och utländska kunder samt mer information om förvärvet.