Presenteras av CRC Industries
Foto: CRC Industries

Sveriges mest älskade smörjmedel blir nu ännu smartare

CRC Industries är det amerikanska företaget bakom 5-56, det klassiska universalsmörjmedlet som har beskrivits som en verktygslåda på burk. Nu lanserar man en 5-56 som är ett strå vassare.

CRC Industries - Logo

Det är 1950-tal någonstans vid den amerikanska Stillahavskusten. Två kompanjoner ser behovet av korrosionsskydd som klarar de tuffa förhållandena för den lokala fiskeflottan. Så föddes CRC Industries, eller Corrosion Reaction Consultant som det fulla namnet lyder.

Idag tillverkar CRC tusentals olika produkter för allt från hemmafixaren till verkstäder. En av de allra mest populära produkterna som verkligen slagit an en sträng hos det svenska folket är rost och problemlösaren 5-56. Garanterat det enda smörjmedlet som förärats en egen låt av Rally-gänget på P3.

5-56 - Clever Straw
5-56 – Clever Straw. Foto: CRC Industries

En ovanligt lyckad kompromiss

– 5-56 är bra på det mesta. Den är inte världsmästare på att lösa rost. Men den är mycket bra. Den är inte världsmästare på att smörja, men den är mycket bra. Den är en kompromiss av alla smörjmedel. Jag brukar säga att den löser åtta av tio problem, säger Krister Essvik, affärsutvecklingschef på CRC Sweden.

5-56 har sett ungefär likadan ut i alla år, med det typiska strået som man kan trycka fast i munstycket för att åstadkomma en mer koncentrerad stråle. Nu lanseras 5-56 med Clever Straw®, ett fast strå som du bara behöver vika upp eller ner för att variera mellan rak stråle och dusch-funktion.

Dessutom kommer 5-56 i en helt ny version kallad 5-56 +, som har en liten annan sammansättning än originalet som gör att den lämpar sig för andra typer av uppgifter.

– 5-56 + har en annan viskositet och en klistrighet som gör att den hänger kvar bättre. Om du till exempel ska smörja en låscylinder så är det 5-56 + du ska ha, berättar Krister Essvik.

Modern drivgas är skonsam mot miljön

Några andra populära produkter från CRS är Dust Off, som är tryckluft på burk, och Läcksökare.

Läcksökare är en spray som man använder för att hitta eventuella läckor, till exempel när man använder gasol och ansluter till grillen, husvagnen eller båten. Läcksökare rekommenderas av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

I enlighet CRS:s policy att alltid vara ett steg före miljömässigt så har Dust Off, och många andra produkter, fått en ny drivgas som bryts ner i atmosfären på bara 14 dagar istället för de 25 år som kunde krävas med en äldre drivgas.

Helt nyligen har CRC relanserat www.5-56.nu, där man bland annat kan läsa hela historien kring det kultförklarade smörjmedlet som kan liknas vid en tiokampare som inte är specialiserad på ett uppdrag, utan många. På www.crceurope.com kan man dessutom läsa mer om företaget och se alla produkter från CRC Industries som finns att köpa i Sverige.