Presenteras av Allson kyl- & fryslager
Allson Kyl- & fryslager
Fr.v. Christina Lundqvist, Lenny Karlsson och Mikael Karlsson Foto: Allson Kyl- & fryslager

Sveriges modernaste fryslager ligger i lilla Åtorp

Har du varit i Åtorp någon gång? Förmodligen inte. Sannolikheten är desto högre att maten på ditt köksbord har varit det. Här ligger nämligen Allson, ett av Sveriges modernaste kyl- och fryslager med många av de stora matproducenterna som kunder.

Allson kyl- & fryslager logo

Åtorp är ett litet samhälle på gränsen mellan Värmland och Närke med ungefär 250 invånare. För den som har tagit sig hit för första gången är det lätt att få känslan att man hamnat mitt ute i ingenstans. Men ingenting kunde vara mer felaktigt.

– Vi brukar säga att vi ligger mitt i Skandinavien. Och när man ser på vägnätet är det faktiskt så. Det är lika långt till Oslo, Göteborg och Stockholm. Härifrån går långtradare ut till över 150 destinationer varje dag, säger Christina Lundqvist på Allson.

En vägvinnande attityd

Det gynnsamma geografiska läget är en del av förklaringen till framgången för Allson kyl- och fryslager, familjeföretaget som på 37 år vuxit till att omsätta över 50 miljoner kronor om året och sysselsätta omkring 50 personer. Men frågar man Christina Lundqvist finns det en annan faktor som varit minst lika betydelsefull som läget.

– Folket i Åtorp har en särskild attityd. I Åtorp finns det inget som heter ”nej, det här funkar inte”. Istället säger man ”hur ska vi göra det?” Det finns ingen koppling mellan effektivitet och geografiskt läge. Det är drivet hos människorna som är avgörande, säger Christina.

Det driv som Christina Lundqvist talar om verkar återfinnas i särskilt hög grad hos familjen Karlsson, som ägt och drivit Allson i tre generationer. Det började med farfar Allan Karlsson.

Under 1970-talet köpte AB Jordgubbar, som företaget hette då, upp bär från de stora odlingarna i trakterna runt Skagern. Man köpte även stora mängder blåbär och lingon från skogarna i Värmland och Dalarna. Från Finnerödja transporterades bären till fryshus i Skåne.

Med tiden väcktes tanken att bygga ett eget fryshus.

Från bärodlare till lagerproffs

– Sagt och gjort, lagret byggdes. Lite oväntat hörde andra företag runt omkring av sig och frågade om de kunde få ha sina varor i lagret, berättar Christina.

Allson slutade med tiden att handla med bär och blev ett renodlat lagerföretag. Kyl- och fryslagret i Åtorp är idag på hela 18 000 kvadratmeter. Bland kunderna återfinns många av de mest välkända livsmedelsproducenterna, både i Sverige och utomlands. Det de har gemensamt är att de söker en effektivare lösning än att ha ett eget lager.

Ett målmedvetet utvecklings- och digitaliseringsarbete gör att lagret nu räknas till ett av de modernaste i Sverige. Och bakom de flesta smarta tekniska lösningarna står Mikael Karlsson, som representerar den tredje generationen och som tillsammans med sin far Lenny har sett till att sätta Åtorp mitt på kartan. På www.allson.se finns mer att läsa om det stora lagret i lilla Åtorp.