Presenteras av Trelleborgs Hamn

Två nya färjelägen i Trelleborgs Hamn klara år 2020

Skandinaviens största RoRo-hamn fortsätter bygga ut och flytta verksamheten mot sydost, där ett helt nytt hamnområde växer fram. Hamnbassängen fördjupas samtidigt till nio meter och 2020 kommer två av fyra nya färjelägen vara på plats.

Sedan några år tillbaka pågår en jättesatsning i Trelleborgs Hamn. Verksamheten flyttas för att göra plats för det nya stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025. I samband med det fördjupar man hamnbassängen och muddringsmassorna används till att skapa nya landområden för bland annat färjelägen och logistikbyggnader.

– Allt följer planen och 31 mars 2020 väntas både muddringen och de nya färjelägena vara klara. Då kan vi ta emot större fartyg och även utveckla nya logistikkoncept. Vid årsskiftet skickar vi ut förfrågningsunderlag på de andra två nya färjelägena, berättar Jörgen Nilsson, vd på Trelleborgs Hamn.

Öppnar för större fartyg

Trelleborgs Hamn - 2018/2019
Flygbild som visar utbyggnationen. Foto: Trelleborgs Hamn

De nya färjelägena kommer kunna ta emot större hybridfartyg på upp till 240 meter. Av de två som färdigställs våren 2020 kommer det ena att vara ett normalt färjeläge för RoRo-trafik. Det andra består av en 500 meter lång handelskaj för olika logistikupplägg samt för anlöp av kryssningsfartyg.

– Kryssningstrafik är visserligen inte vår primära verksamhet, men vi ser att det finns ett stort intresse från rederierna och vi tror att det är bra för Trelleborg och regionen. Stora hybridfartyg tror vi kommer komma mer och mer vilket passar vår miljöprofil, förklarar Jörgen.

Hösten 2025 ska hela den nya hamnen med allt från kontor och logistikbyggnader till färjelägen vara klar. En ny hamninfart planeras stå färdig senast 1 januari 2026. Alla satsningar har gjorts i samråd med olika aktörer för att tillgodose så många behov som möjligt.

– Vi har mycket dialog med våra kunder och våra kunders kunder. I sommar har vi exempelvis färdigställt nya faciliteter för lastbilschaufförerna som ofta har sin helgvila i Trelleborg. Vi vill ge alla möjlighet att trivas här och göra bra business, säger Jörgen.

Internationellt samarbete

För att skapa just bra business har Trelleborgs Hamn stort fokus på att underlätta logistikkedjan sjö-väg-järnväg i alla led. Det innebär även att koordinera med sina fem partnerhamnar Travemünde, Rostock, Sassnitz, Swinoujscie och Klaipeda så att alla satsar på infrastrukturen och förbereder för stora fartyg samtidigt.

Trelleborgs Hamn har också många andra internationella samarbetsprojekt på gång som alla syftar till att förbättra möjligheterna för kunderna att skapa bra affärer. Läs mer om alla satsningar man gör för att bli Europas bästa hamn på trelleborgshamn.se.