Presenteras av Troax
Troax - Automated - Warehouse
Automatiserade lagerlösningar från Troax. Foto: Troax

Utvecklar smarta säkerhetslösningar för automatiserade lager

Automatisering av lager blir allt vanligare inom såväl e-handel som verkstad och industri. Det innebär fler autonoma och rörliga maskiner vilket ökar säkerhetskraven för att skydda både människor, varor och processer, något som svenska Troax är experter på.

Troax - Logo

Troax är världsledande inom nätpaneler som används som avdelare och skydd inom både lager och industri. Under området Automated Warehouse erbjuder företaget lösningar och produkter för lagerinredning, materialhantering och maskinskydd, med extra fokus på säkerhet.

– Vi vill vara det första valet när man tänker på säkerhet kring maskinskydd och rasskydd för automatlager. Därför använder vi TÜV Rheinland, en oberoende tredjepartsorganisation för att certifiera våra produkter, berättar Stefan Lundgren, produktchef på Troax.

Certifierade säkerhetslösningar

Troax produkter testas med hjälp av en pendeltestmetod för att se hur de reagerar när de får ta emot hårda smällar från exempelvis fallande objekt. Företagets rasskydd är testat för upp till 2 500 joules, vilket motsvarar 160 kilo som slår in i stålnätet med en hastighet av 20,1 kilometer i timmen.

– Vi har haft den här testmetoden sedan 2014 och den fungerar väldigt bra. Nu senast har vi testat vårt Smart Fix-system för maskinskydd och där körde vi pendeltestet upp till 2000 joules. Det innebär att det är det första maskinskyddet som kunnat certifieras enligt ISO 14120:2015, förklarar Stefan.

Nyckeln i Smart Fix-systemet är den smarta klamman som används för att fästa nätpanelen i stolpen. Klamman fästs med ej-förlorbar skruv och systemet är snabbt och enkelt att montera samtidigt som det ger ökad flexibilitet för användning på ojämna golvytor.

Lanserar nytt säkerhetslås

En annan av Troax smarta säkerhetslösningar är Safe Escape Lock som har tagits fram efter önskemål från företagets kunder. Låset lanserades våren 2019 och ska se till att obehöriga inte kan ta sig in i utrymmen där automatiserade processer är igång, men samtidigt snabbt kan ta sig ut från utrymmet om det skulle behövas.

Troax - Lager
Foto: Troax

– Grunden är ett cylinderlås som kräver nyckel när man kommer från ena sidan dörren, men har ett nödutrymningshandtag på andra sidan. Låset kan dessutom kombineras med en beröringsfri brytare som gör att maskinerna i utrymmet stängs av automatiskt så fort man öppnar dörren, berättar Stefan.

Lösningen har tagits väl emot och företaget arbetar kontinuerligt med att utveckla ännu fler smarta produkter som ska skydda människor, varor och processer i det nya automatiserade landskapet som växer fram. Läs mer om automated warehouse och Troax olika lösningar på troax.com.