Westmatic - tågtvätt
Westmatic verkar på en stor marknad och har till exempel levererat tågtvätt till Sotji i samband med de olympiska spelen.

Westmatic lanserar OilEClear – den senaste tekniken inom vattenrening

MiljöSpecialiserade på tvättutrustning och vattenrening i tvättanläggningar för tunga fordon, expanderar Westmatic idag mot nya marknader. Med ny vd i spetsen lanserar företaget nu sin senaste miljövänliga produkt, OilEClear – med senaste vattenreningstekniken för oljeplattformar.

Familjeägda Westmatic har under sina 41 år i branschen specialiserat sig på kundanpassade tvätt- och vattenreningsanläggningar för tunga fordon som tåg-, buss- och lastbilar. Företaget har tillverkning i Arvika, Värmland och i Buffalo, USA. Stort miljöengagemang har lett till utveckling och innovationer av produkter som både renar och återvinner vatten.

– OilEClear är en vidareutveckling av vår patenterade produkt Renaren och är nu äntligen redo att lanseras, säger nya vd:n Linda Take. Miljön har alltid varit viktig för Westmatic, något som är avgörande när man arbetar med vatten och kemikalier.

En unik vattenreningsprocess

I oktober kommer Westmatic att leverera sina fyra första OilEClear till en oljeplattform i Norge. Produkten har under två års tid vidareutvecklats i ett EU-projekt tillsammans med Teknologisk Institutt i Oslo och tyska Fraunhofer Institute. Idag fraktas förorenat vatten från oljeplattformarna, in till land för att tas om hand. Tekniken i OilEClear gör att man istället kan rena vattnet på plats, vilket innebär stora miljö- och kostnadsbesparingar.

Westmatic - Johanna, Linda & Maud
Johanna Sundell, Linda Take och Maud Tillman på Westmatic.

I OilEClear tas det smutsiga vattnet om hand, detta sker genom en metod där man renar vattnet genom elektroflockation, som är en teknisk kombination av elektroflotation och elektrofällning. Reningsprocessen sker helt utan kemikalier.

– Idag kommer det fler regler och krav kring de mängder man får släppa ut, säger Johanna Sundell. Johanna arbetar som General Manager i det amerikanska bolaget Westmatic Corporation. Vi ligger steget före våra konkurrenter och kan rena vattnet till mycket låga nivåer med vår reningsteknik. OilEClear kan rena en kubikmeter vatten i timmen ned under 5 ppm.

Miljöarbete ur många perspektiv

En stor del av Westmatics miljöarbete grundar sig i företagets patenterade vattenreningsprocess. Det är inte enbart produkten Renaren som står för miljöarbetet, företagets övriga produkter är alla utvecklade för att förbruka så lite el, vatten och kemikalier som möjligt.

– I Arvika finns både tillverkning och utveckling på samma plats berättar koncernens ekonomichef Maud Tillman. Det skapar bra förutsättningar för att lyckas och alla kan bidra med viktig input. Att ta tillvara kunskap från de som är ute på fältet och jobbar, exempelvis montörer och servicetekniker är viktigt för vår framgång.

– Westmatic är ett otroligt intressant företag med stora utvecklingsmöjligheter, menar Linda, som tackade ja direkt till vd-jobbet när hon fick erbjudandet. Det är en spännande bransch och det känns helt rätt med fokus på miljön. Idag är vi tre kvinnor i de högsta positionerna inom koncernen, vilket känns extra roligt. Westmatic är ett företag i framkant och Linda ser verkligen fram emot att få fortsätta utvecklingsarbetet tillsammans med hela gänget på Westmatic.

Westmatic - Clean & Green

Westmatic verkar på en stor marknad och har till exempel levererat tågtvätt till Sotji i samband med de olympiska spelen och nyligen till Toronto i Kanada. På www.westmatic.com finns mer att läsa om Westmatics produkter som säljs världen över.

Redaktionen
redaktionen@tematransport.se