Allt fler laddar sin elbil hemma – Så går det till

Allt fler och fler köper elbil och andelen av den totala bilflottan som är elbilar ökar kraftigt. Att kunna ladda sin elbil hemma är ju något som de flesta önskar och som är väldigt smidigt. I stället för att behöva åka runt och leta efter en bensinstation där du har möjlighet att ladda så kan du ha bilen på laddning medan du själv ligger och sover. Så det är nästan ett måste att kunna installera en laddbox i anslutning till hemmet. Att ladda elbilen i ett vanligt vägguttag är definitivt inget som rekommenderas då det är förenat med stora risker.

Vart ska man placera sin laddbox?

Har du ett garage så är det ju det absolut bästa men även med carport eller parkering nära en husvägg så blir det smidigt att installera en laddstation. De val som finns i dagsläget på laddstation är laddstolpe eller laddbox. En laddbox är oftast att föredra om du har tillgång till en vägg i närheten då det är både billigare och kräver mindre arbete.

Om skattereduktionen för elbilsladdning

Som privatperson så kan man även utnyttja skattereduktionen för grön teknik vid installation av laddplats så i realiteten blir det alltså billigare än vad det ser ut att kosta från början. Med en elbil och laddstation så kommer du givetvis öka din totala elförbrukning rätt rejält så det kan vara värt att lägga tid på att hitta ett bra elbolag med ett billigt elavtal.

Så som elpriserna pendlat det senaste året så kan det även vara värt att kika på om man kan binda elpriset, alltså skaffa ett elavtal med fast pris. Ofta får man försöka förhandla här med lite olika elbolag för att kunna få ett riktigt bra pris. När man väl tycker man har fått ett pris som man är nöjd med så är det lika bra att binda på så lång tid framåt som är möjligt. Flera elleverantörer ger kunden möjlighet att binda priset i upp till tre år.

Leverantörer av laddstationer

I dag finns det många leverantörer av laddstationer och de flesta erbjuder även installation så att du slipper göra detta själv. För att försäkringar m.m. ska gälla så är det även viktigt att se till så att en auktoriserad elektriker genomför en slutbesiktning och kvalitetskontroll. Det känns givetvis även tryggt när man haft en riktig auktoriserad elektriker som godkänt installationen i stället för en lekman. Vid en felaktig installation finns ju t.ex. risker för brand och att man inte får full ersättning från försäkringsbolaget.

Läs även: Självkörande bilar