Lista på nya sommardäck 2022

Våren börjar närma sig och här tittar vi lite närmare på några av årets däcknyheter. Som vanligt så släpper de flesta av de större däcktillverkarna nya eller uppdaterade sommardäck som sägs vara bättre än de tidigare versionerna på samtliga punkter, här utlovas längre livslängd, lägre ljudnivå och bättre grepp i både vått och torrt. Visst har däcken generellt sett blivit säkrare under årens lopp men man kan ju undra om de verkligen kan förbättras i all oändlighet.

Ett bra tips är att kolla några av vårens oberoende däcktester som snart finns tillgängliga från flertalet biltidningar och övrig press, där hittar du ofta bra information om de olika sommardäckens egenskaper.

Här är tre av årets mest intressanta nyheter:

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

Goodyear bygger vidare på de populära Eagle F1 däcken, av någon anledning så hoppade de över Asymmetric 4 så detta är alltså den 5:e versionen av F1 Asymmetric. Bromsegenskaper och manöverförmåga på vått underlag är förbättrat med hjälp av en ny toppblandning och givetvis har egenskaperna för körning i torrt väglag också finslipats, framförallt genom att däcket fått en adaptiv kontaktyta som ökar när en extrem manöver görs. Asymmetric 6 är även ”Elbilsredo” med minskat rullmotstånd och lägre bullernivå.Till att börja med kommer nya Goodyear F1 Asymmetric 6 att finnas tillgängligt i 28 olika dimensioner från 17- tum och uppåt.

Continental UltraContact

UltraContact presenteras framförallt som ett däck med riktigt bra livslängd vilket är bra för både plånbok och miljö. Kombinationen av den nya gummiblandningen och den nya mönsterdesignen ska även ge stabila och säkra egenskaper, lågt rullmotstånd och en låg ljudnivå. Självklart är även UltraContact redo att ta sig an den ökade mängden av hybrid och elbilar och däcket har därför fått en robustare konstruktion för att åstadkomma bättre stabilitet till dessa vanligen något tyngre bilar. UltraContact kommer till att börja med att finnas tillgängligt i ca 100 olika dimensioner från 14 till 20-tum

Michelin Primacy 4+

Nya Primacy 4+ har utvecklats för både personbilar och SUV. Däcket marknadsförs framförallt som ett däck där egenskaperna finns kvar under större delen av däckets livslängd. Primacy 4+ är bl.a. utrustat med Michelins EverGrip teknologi med olika gummiblandningar i två lager som ska ge bra motstånd mot vattenplaning, bra våtegenskaper och säkra egenskaper i övrigt även när däcken börjar bli slitna. Däcket lanseras till att börja med i ca 100 olika storlekar från 16 till 19-tum.