Tvätta motorcykel – En guide i 6 steg

Äger du idag en motorcykel? Vill du ha de bästa tipsen för hur man tvättar sin motorcykel? Då önskar vi dig varmt välkommen till oss. I den här artikeln kommer vi beskriva hur man tvättar motorcykeln på bästa möjliga sätt.

Att ta hand om sin motorcykel är viktigt för många och viktigt för att hålla sin motorcykel fräsch, hel och ren. Att tvätta motorcykel kan låta simpelt – det är det om man vet hur man skall göra.

Vi har gjort en liten lista för hur du skall tvätta din motorcykel, steg för steg.

1. Det första du bör använda är avfettning

2. Sedan vill man använda högtryckstvätt

3. Och sedan schampo

4. Sedan kör man lite högtryckstvätt igen

5. Torka av motorcykeln

6. Vaxning av motorcykel

7. Sedan är du klar!

Se även denna video från Youtube-kanalen EJO Auto Videos som visar hur man tvättar sin motorcykel på rätt sätt!

Vi skulle absolut rekommendera att tvätta motorcykeln i ett varmgarage med tillgång till vatten, lyft och eventuellt annan nödvändig utrustning.

Det fungerar givetvis bra att tvätta motorcykel utomhus. Du bör undvika att stå i solljus dock, eftersom du inte vill få massor av fula fläckar på motorcykeln.

Avfettning

Vi rekommenderar alltid att göra avfettning på en torr motorcykel. Man kan även hjälpa till att pensla ytorna som är svåra att komma åt. Ta gärna av kedjan och rengör den med typ en diskborste.

Tvätta motorcykel med högtryckstvätt

Gå gärna igenom motorcykeln ett par varv med högtryckstvätten och se till att tvätta motorcykeln ordentligt. Undvik alltid att elektronik eller annan utrustning skadas av vattnet, dubbelkolla gärna efter du kört med högtryckstvätten.

Torkning

Se till att torka din motorcykel ordentligt med exempelvis tryckluft eller microduk. Använd aldrig en smutsig trasa som kan riskera att skada lacken på din motorcykel. Se till att torka noggrant och varsamt så att du inte skadar din hoj.

Vaxning av motorcykel

Det sista steget, vaxning. Det är ofta det här steget som är roligast, när man ser riktigt fina resultat och motorcykeln blir ren och fin. Tänk på att inte lägga på mer vax än vad du behöver. Använd små cirkelrörelser med en ren trasa. När vaxet sedan har torkat så ska du polera upp din motorcykel ordentligt. Här kommer du åt den vackra och läckra glansen.

Var noga med att polera noggrant så att alla vaxrester försvinner från din motorcykel. Vi rekommenderar att lägga en extra peng på ett riktigt bra vax, så att din motorcykel blir riktigt fin.

Hur ofta ska man tvätta motorcykel?

Många rekommenderar att man skall tvätta motorcykeln varje vecka och varannan vecka så tar man hela motorcykeln med avfettning och kedjespray.

Om man ser till att ha en ren och fräsch motorcykel så håller även motorcykeln under en längre tid och får ett bättre andrahandsvärde ifall man i framtiden skall sälja vidare sin motorcykel.

Dessa anvisningar gäller även för elmotorcyklar.

Vi tackar för att ni läst vår lilla artikel om att tvätta motorcykel. Vi hoppas ni fått en massa bra information och blir experter på att tvätta motorcykel!

Om det dyker upp några frågor så är ni varmt välkomna att skriva till oss. Tack för att du läst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.